Kávézómárkák Magyarországon

Elsősorban a kávéházak jelentik az ágazat növekedésének motorját: a nemzetközi láncok továbbra is az intenzív növekedés fázisában vannak a legjobb lokációk kiválasztásával Budapesten és a nagyobb vidéki városokban.
Kedd
2014.11.25.
A nagy kávézó franchise hálózatok magyarországi piacrészesedése mindössze pár százalék, mégis ők jelentik az ágazat növekedésének motorját.
 

Ugyan a szakosodott kávéházak relatíve drágábbak a hagyományos kávézókhoz képest, kiváló elhelyezkedésük és erős márkájuk vonzza a turistákat és azokat a helyieket, akik hajlandók többet fizetni a latte-jukért. A legtöbb ilyen kávéház nagy forgalmú helyszínen található, pl. a Budapest belvárosában lévő egyetemek és bevásárlóközpontok közelében, de ezektől a márkáktól is azt várják, hogy beköltözzenek a nagyobb vidéki városokba is – számolt be piacelemzésében az Euromonitor.

A magyarországi bár és pub kategória változatos képet mutat, ahol jellemzően a független és családi vállalkozások dominálnak. A nagy kávézóláncok közül vannak hazánkban is kiterjedtebb hálózatok, de az ő részesedésük az ágazat teljes értékesítésének mindössze 2 százalékát tette ki 2013-ban. Magyarországon az AmRest üzemeltetésében a világ legnagyobb kávézólánca, a Starbucks és a McDonald’s üzemeltetésében a McCafé fej-fej mellett vezetnek 1százalékos részesedéssel. Ugyan a Starbucksnak csak 9 üzlete van a 37 McCaféhoz képest, mégis, a magasabb üzletenkénti forgalom kiegyenlíti a különbséget.

Az ágazati kilátásokról azt írja az Euromonitor, hogy az egyszer híres budapesti kávé kultúra visszatérni látszik, de a nemzetközi trendek hatásával színesedve. Elsősorban a kávéházak jelentik az ágazat növekedésének motorját: a nemzetközi láncok továbbra is az intenzív növekedés fázisában vannak a legjobb lokációk kiválasztásával Budapesten és a nagyobb vidéki városokban, ahol úgy érzik, hogy erős a vásárlóerő. Őket szorosan követik azok a független kávézók, amelyek nyitnak egységeket a kisebb városokban is, hogy a helyi közösséget kiszolgálják. Ezek a kávézók sokszor kínálnak alkoholos italokat is, amivel gyakran kerülnek a fogyasztók célkeresztjébe.

A Starbucks és McCafé mellett olyan nemzetközi franchise kávézóláncok is jelen vannak a magyar piacon, mint pl. a globális versenyfutásban a Starbucks elsőszámú riválisát jelentő Costa Coffee, a California Coffee Company vagy az utolsó kávéházi licenceit értékesítő CoffeeShop Company.