A franchise szerződés - milyennek kellene lennie?

A szerződés határozza meg az együttműködés kereteit, mert a közös munka során ez szabályozza az összes kapcsolatot, kötelezettséget, ezért az aláírás előtt érdemes alaposan át olvasni.

A franchise szerződés képezi a rendszergazda és partnerei közti együttműködés alapját. Szabályozza mindkét fél jogait és kötelezettségeit. A szerződés formalizálja a számlákat és a kapcsolatokat az aláírástól annak lejáratáig vagy a meghosszabbításig. Az okmány azokra az esetekre is kitér, amikor valamelyik fél meggondolja magát. Általában az együttműködés legnehezebb pillanataiban veszik ki a fiókból, például amikor az átadó és az átvevő közti kommunikáció megszakad. Ezért olyan fontos, az aláírása előtt alaposan elemezni.  A magyar jogban a franchise szerződés működését a Polgári Törvénykönyv és a nemzetközi előírások szabályozzák.

A franchise szerződés védi hálózat márka jelzéseit, logóját. Fő feladata, hogy biztosítsa, a rendszergazda üzleti modelljének átadását a partnernek részére. Az üzleti modell magában foglalja a kézikönyveket, az üzleti tervet, a márka védjegyeit.

Cikkeinkből megismerheti a szerződés lényegi részeit:

  • mit kell tartalmazni a franchise szerződésnek;
  • mire épül a szerződés;
  • szankciók, jogorvoslatok;
  • a szétválás feltételei
  • jog átadás, hosszabbítás;

A Magyar Franchise Szövetség által elfogadott etikai kódex egyértelműen kimondja, hogy a franchise szerződés nem lehet egyoldalú, és aláírása előtt azt az átvevő rendelkezésére kell bocsátani – kellő időt adva, hogy ő is megismerhesse, elemezhesse.

Szeretettel várjuk képzésünkön is, ahol mindent megtudhat a hálózat építésről, a franchise működéséről és sikeres hálózatok vezetőivel találkozhat.