Tíz ország, ahol nem tudsz Mekiben enni

Valahol a sivatagban / Még ilyen helyen is sikeresen megél egy McDonald's
Hétfő
2020.07.13.
Még olyan óriások is, mint a közel 40.000 egységgel rendelkező McDonald's sem sikeres minden piacon. Összegyűjtöttünk 10 olyan országot, ahol valamilyen oknál fogva nem tudott gyökeret verni az amerikai franchise.
 

Jelenleg a világ 119 országban található McDonald's étterem, ha összeadjuk a forgalmukat, akkor minden másodpercben 75 hamburgert értékesít a hálózat.

Még olyan kevésbé népszerű helyeken is sikeresen működik egységük, mint Kubában a Guantánamó-i börtönben, vagy éppen Izraelben a Negev sivatag közepén.

Ám így is számos olyan ország van, főleg a Afrikában, illetve Közép-Ázsiában, ahol még nem találhatóak McDonald's éttermek. Jó néhány olyan ország esetében viszont - akár több év sikeres működés ellenére is -, a kivonulás mellett döntött a hálózat.

Az alábbiakban tíz olyan országba kalauzoljuk el, ahol nem található még/már McDonald's.

Észak-Macedónia

16 évig sikeresen működött a McDonald's a balkáni országban. A központ és az átvevő közötti viták miatt felmondta a hálózat a franchise szerződést. Így mind a 7 macedón étterem sorsa megpecsételődött.

Bolívia

2014-ben döntött a hálózat a kivonulás mellett sok év veszteséges működést követően. A koncepció nem tudott adaptálódni a helyi ízvilághoz, illetve szokásokhoz. Emellett a hangulat is a hálózat ellen dolgozott, számos szaktekintély, illetve politikus is támadta a hamburger láncot az egészségtelen ételei miatt. A bolíviai elnök pedig egyenesen örömmel fogadta az amerikai óriás kivonulását.

Izland

A izlandi nemzeti valuta 2009-es összeomlását követően a McDonald's a szigetországból történő távozás mellett döntött, és bezárta mind a három Reykjavíkban található egységét. Ám a gyorsétterem lánc döntésében a válság mellett az adaptáció problémája is jelentős szerepet játszott, hiszen akárcsak csak Bolíviában Izlandon sem talált rá igazán a hálózat a helyi íz világra.

Montenegró

Habár a McDonald's próbálkozott egy kisebb egységgel a montenegrói fővárosban, végül gyorsan bezárásra kényszerültek, hivatalosan a borzasztóan alacsony forgalom miatt. Ám több forrásból is az derült ki, hogy az ország kormányának erőteljes nyomása is szerepet játszott az amerikai franchise kivonulásában, akik nem szerették volna, ha a külföldi hálózat letarolja a helyi piacot.

Jemen

Az Arab-félszigeten szinte minden országban ott van a McDonald's, Dubai-tól kezdve Abu Dhabi-n át egészen Ománig. Ám valamiért Jement egyelőre elkerülte az amerikai lánc. Ez két tényezőnek tudható be, egyfelől a gyenge gazdaság - ám ami ennél is nagyobb probléma -, azok a különböző iszlám milíciák, melyek előszeretettel támadnak meg amerikai kötődésű, érdekeltségű cégeket.

Bermuda

1996-ban a McDonald's megpróbálta megnyitni az első éttermét Bermudán, ám a helyiek erős ellenállása miatt erre nem kerülhetett sor. Sőt a kormány a nyomásnak engedve betiltott bármilyen franchise rendszerben működő étterem terjeszkedését a szigeteken, ezzel kizárva más amerikai gyorsétterem piacra lépését is.

Ghána

Sok afrikai országnak, így Ghánának is túl gyenge a gazdasága egy McDonald's étterem fenntartásához. Így egyelőre a hálózat nem tervez piacra lépést ezekben az országokban.

Zimbabwe

Ghánával ellentétben Zimbabwében volt működő McDonald's egység, ám a gazdaság hirtelen összeomlásának, illetve a nemzetközi szankciók következtében több nagy brand is elhagyta az országot - köztük az amerikai hamburger lánc is.

Kambodzsa

A dél-ázsiai országban nem a gazdasági helyzet, hanem a helyi szokások miatt nincs jelen a McDonald's. A helyiek körében nagyon nagy népszerűségnek örvend a rizs, a különböző tengeri ételek, illetve a trópusi gyümölcsök. Pont az a három fogás, amelyben talán a leggyengébb az amerikai franchise. Így inkább úgy döntöttek, hogy meg sem próbálnak alkalmazkodni a helyi piachoz.

Észak-Korea

Talán senkinek nem meglepő, hogy a kommunista diktatúrában nincs jelen McDonald's étterem. Sőt egy 2006-os ENSZ szankciónak köszönhetően – melynek hátterében az ország a nukleáris programja áll -, legálisan már nem is nyithat amerikai étterem egységet az országban.

+1 Irán

A perzsa államban talán egyedüliként a világon betiltották a McDonald's éttermeit. A forradalom győzelmét követően 1979-ben kivonulásra kényszerítették az amerikai franchise-t több társával egyetemben. A népszerűsége azonban azóta is megmaradt a hálózatnak, hiszen a megszűnését követően azonnal elindult az iráni "Mash Donald's" koncepció, mely mind arculatában, mind pedig termékpalettájában azonos a tengeren túli óriáséval.


Mash Donald's / Az iráni kis testvér
Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.