Mi a franchise és hogyan működik?

A franchise egy olyan vállalkozási forma, amely egy másik fél által már kipróbált és működtetett know-how és arculat átvételén alapul. Lehetőséget kínál egy már máshol bizonyított és bevált vállalkozás indítására, ezáltal jelentősen kisebb a kudarc esélye.

A franchise vállalkozásoknak sokkal magasabb a túlélési aránya - közel 80%, míg ha saját, egyéni vállalkozást indít az ember, akkor ugyanez az arány 20%-ra csökken. Oldalunk Franchise ABC rovatát olvasók megismerkedhetnek a franchise-zal és a franchise vállalkozások működésével. A franchise szerződés időtartama alatt a rendszergazda az átvevő partnere rendelkezésére bocsátja a know-how-t - a jövedelmező működéshez szükséges elengedhetetlen üzleti tudást és ismeretet. A Franchise ABC-ben körül járjuk a franchise fogalmát, a különböző franchise típusokat, különbséget teszünk például a termék és a szolgáltatás franchise-ok között.

Az olvasó az alapok áttanulmányozását követően könnyebben tájékozodik majd a franchise világában, látja, hogy  mi számít franchise-nak, és hogy milyen vállalkozás típusokkal nem szabad összekeverni. Ismertetjuk az európai franchise etikai kódexet, mely a franchise szektorban működő cégek magatartási szabályait foglalja magában. Hazánkban a kódexnek való megfelelést a Magyar Franchise Szövetség ellenőrzi. A Szövetség tagjai szigorú  átvilágításon esnek át csatlakozáskor, ez segíti és irány mutatást adhat a csatlakozást megelőző döntésben a leendő átvevőnek, de természetesen nem mentesíti őket, hogy legjobb tudásuk szerint feltérképezzék és utána nézzenek a kiválasztott hálózatnak. A Franchise ABC ebben is segít. A szerződés aláírása előtt ajánlott megismerni a franchise csomag elemeit, melyek a következők:

  • védjegy (márkanév) - a rendszergazda átadja a használati jogot a franchise átvevőnek
  • know-how - üzletviteli ismeretek
  • működési kézikönyv - mindennapi működés pontos leírása 
  • franchise díj, royalty - partnerek által fizetendő díjak a know-how és védjegy-használat jogáért

Mielőtt  franchise hálózatot választana, mindenképpen olvassa át a Franchise ABC-t, itt további tippeket találhat, melyek segítenek tájékozódni a piacon jelenlévő hálózatok között és választ adnak a különböző jogi és működési kérdésekre. Az olvasók megtudhatják, mit kérdezzenek a rendszergazdátólhogyan válasszák ki a számukra megfelelő koncepciót, melyek a franchise előnyei és hátrányai.