Új franchise óriás van születőben?

Subway
Subway / Új tulajdonosa van az egyik legnagyobb étteremláncnak
Hétfő
2023.08.28.
Az Egyesült Államokban az éttermi hálózatok jelentős része elkezdett koncentrálódni néhány nagy piaci szereplő kezében. Ez a folyamat most még tovább haladt, hiszen a Subway is felvásárlásra került.
 

Alapfelosztás a franchise rendszerekben, hogy a rendszergazda néhány saját üzlet után úgy dönt, külső tőkét is bevon és megnyitja a hálózatát más vállalkozóknak. A belépő partnerekből átvevők lesznek, akik az ő mintájára megnyitják saját egységüket. Ezt az ökoszisztémát néha a mester partnerek bonyolítják tovább, akik a kettő közé ékelődnek a hierarchiában - ők általában a külföldi terjeszkedés során, teljes országra veszik meg a franchise jogot, amit aztán helyi szinten tovább adhatnak, mint egy kvázi-rendszergazda.

Aztán vannak az esernyő márkák. Olyan tőkeerős cégek, mint a Yum! Brands, a Restaurant Brands International (RBI) vagy az Inspire Brands. Ez a trió röpke 115.000 éttermet üzemeltet világszerte fejenként 28-55 ezer lokációval. Kisebb "óriások" is vannak a piacon, akik általában néhány ezer egységet visznek. Minden esetben brand specifikus vállalatokról van szó. Egy-egy ilyen esernyőszervezet, a rendszergazdák felé lép és közös megegyezés keretében "megveszik tőle" a rendszergazda szerepét, mint ahogyan egy tech cég kivásárol egy start-upot. A ma ismert legnagyobb márkák többsége ebben a helyzetben van, a Yum! keze alatt van például a KFC és a Pizza Hut is, a többiek pedig az amerikai franchise piac maradékát üzemeltetik. Kivétel ezalól a McDonald's melynél inkább a multi-unit átvevők dominálnak, itt továbbra is a rendszergazda irányít de a partnereknek olyan tömörülései is jelen vannak, akik a teljes hálózat több, mint 10%-át üzemelik.

Azért van ennek jelentősége, mert idén felreppent a hír, hogy értékesíthetik a Subway-t. A sorozatos bezárások után a szendvicsező-lánc még mindig a toppon van étterem-számok tekintetében ezért megbillentheti a mérleg nyelvét, ha valamelyik óriás úgy dönt bevállalja a néhány milliárdos vétel árat.

A felsorolt szereplők közül végül egyik sem volt elég gyors, habár jelentek meg hírek arról közel 2 éve, hogy az RBI megvenné a Subway-t végül egy magántőke-befektetési vállalkozás lett az új tulajdonos, méghozzá tegnap óta. A cég 9.6 milliárd dollárért vette meg az étteremláncot. A Roark nem szerepelt a listában, ugyanis a csoport számos szegmensben terjeszkedik, az étterem piac csak egy, ott pedig a franchise rendszereiket az Inspire Brands köti össze 32.000 egységgel. Azzal, hogy kivásárolta a Roark a Subway-t feltehetőleg ez a márka is az Inspire Brands alá fog kerülni, habár ez még nem egyértelmű. Ha mégis így történne a Subway a maga 37.000 egységével dobogós második helyről, vezető pozícióba lökné a csoportot az üzemelt éttermek számában.

Az Inspire Brands és a Roark az utóbbi években kezdett igazán komoly terjeszkedésbe. 2016-ban megvették a Jimmy John's-t (egy másik szendvicsező hálózatot), 2018-ban az Arby's-t, a Sonic-ot, és a Buffalo Wild Wings-et, 2020-ban a legnagyobb fánkozó márkát a Dunkin'-t, illetve a Baskin-Robbins-t. Illetve, ha ez nem lenne elég, a Roark tulajdonában van a Focus Brands it, mely az Inspire Brands-hez hasonló "kezdődő" esernyőmárka, mely jelenleg további 6000 éttermet üzemel. Még nem tiszta, hogy Roark melyikhez fogja csatolni a Subway-t ugyanis mind az Inspire Brands-nél, mind pedig a Focus Brands-nél vannak szendvicsező koncepciók már.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.