Hogyan fektethetünk a jövőbe?

Brainobrain
Brainobrain / Az világméretű iskolahálózat már hazánkban is terjeszkedik
Hétfő
2021.05.03.
Mindenki az új befektetési lehetőségeket keresi és meg akarja találni a következő nagy durranást a piacon. Kérdés mi lehet az?
 

Az alig hat éve alapított ARK Invest arról vált híressé, hogy kizárólag diszruptív innovációkba fektet. Olyan kockázatos piacokból, mint az elektromos autó, génszerkesztés, robottechnológia, 3D nyomtatás, blockchain a S&P hozamok háromszorosát produkálták, éves szinten átlagosan 39% százalékos megtérüléssel. A befektetési alap példája is jól mutatja, hogy egyre gyorsuló ütemben változik a világ, a technológiai innovációk üteme még mindig nem lassul. A fiataloknak ebben a változó, szinte minden évtizedben lecserélődő piacon kell majd helytállniuk.

Az ezredforduló előtt egy kiszámítható munkapiac várta az iskolapadból kikerülő diákokat. Alapszintű ismeretekkel könnyű volt a megélhetés, a diploma előny volt, de egy egyszerűbb végzettséggel vagy szakmával is viszonylag jól lehetett boldogulni. Ez ma nem igaz, az egyszerűbb munkákat folyamatosan automatizálják a nagy cégek, már nem elég, ha valaki végig tud menni alapvető folyamaton - önállóságot és talpraesettséget várnak a munkáltatók. Sajnos a közoktatás sem tartott teljesen lépést a változó trendekkel, az informatika területén különösen nehéz például a tananyag naprakészen tartása így a diákok gyakran több éves késéssel, elavult ismereteket szereznek meg, amelyek idejétmúlttá válnak mire bármi hasznát vennék.

Az indiai Brainobrain hálózat azzal a céllal jött létre, hogy felkészítse diákjait a változó világ kihívásaira. Könnyen elavuló ismeretek helyett alapvető készségeket fejlesztenek. A 17 éves koncepciónak 42 országban, mintegy 1000 iskolája van. Egy tradicionális matematika korepetálás helyett olyan alapvető készségeket fejlesztenek, amelyek segítségével alkalmazkodni tudnak majd a fiatalok a munkapiacon. Az iskola az abakuszon végzett helyiérték alapú számítások révén fejleszti a matematikai koncepcionálást és koncentrációs képességet. A diákok nem csak egy adott képletet használatát sajátítják el, de a mögöttes logikát is megértik. A program mindemelett önbizalomjavító módszerekkel is kiegészül, melyek célja az, hogy a gyermeket felkészítsék az önállóságra.

Az iskola hálózat képzésein eddig 400.000 diák vett részt. A hazai iskola 2018-ban indult a magyar mester partner révén és most kezdi meg hivatalosan terjeszkedését. A koncepció alacsony befektetési összegű, melyért egy részletes tananyagot és a tanárok belső képzését biztosítja. A franchise átvevő maga is oktathat a leendő egységében, de több óra tartása érdekében javasolt további tanárok alkalmazása. A Brainobrain elsősorban olyan partnerek jelentkezését várja, akik rendelkeznek oktatói tapasztalattal és/vagy affitinással a gyerekekkel való munkához.