MozgásKlinika / Több, mint 15 éve működik a fájdalomcsillapításra és mozgásszervi problémákra szakosodott franchise hálózat
Péntek
2023.01.13.
Interjú Szilágyi Gáborral a Mozgás Klinika első átvevőjével.
 

Mivel foglalkoztál korábban?

Sport centrumot üzemeltettem, tehát csak részben volt nagy váltás, hiszen már a MozgásKlinika előtt is
sporttal és egészséggel foglalkoztam. A Covidnak köszönhetően azóta már bezárt a termem, így már kizárólag a MozgásKlinikára koncentrálok.

Egyébként korábban magával a franchise-al sem találkoztam, persze tudtam, hogy vannak ilyen hálózatok, ám a pontos működésüket és struktúrájukat egyáltalán nem ismertem.

Hogyan ismerted meg a MozgásKlinikát?

A Tamást és a Ritát (rendszergazdák – szerk.) már régebbről ismertem, korábban is dolgoztunk együtt, és azóta is szerencsére. Másfél-két éve, ilyentájt az év elején, a sportcentrumok élete elég nehéz volt a járvány miatt. Akkor merült fel egy beszélgetés alkalmából, hogy váltanék és nyitnék egy ilyen helyet. Ők már azon a szinten voltak, hogy szerették volna „franchiseosítani” a MozgásKlinikát, úgyhogy ez az egység egy jó időben, jó helyen történt beszélgetésnek az eredménye.

Hogy sikerült az indulás?

A legnehezebb az első néhány hónap volt… Bár biztos voltam benne, hogy nagy kereslet a szolgáltatásunkra, mégis izgultam, hogy mikor lesz elég vendégünk. Ám szerencsére már az első hónap, ha nem is jelentősen, de nyereséggel zárult. Ez közös érdem. De ezt nem ígérném ez új partnereknek, én szerencsésebb helyzetben vagyok, sport centrumból is jött néhány vendég, és a meglévő MozgásKlinikákból is jött át egy-kettő, akinek közelebb vagyok.

Mennyire volt nehézkes a munkaerő kiválasztás?

Nehéz olyan területen dolgozókat felvenni, felmérni, amihez nem értesz, ebben a Rita segített nagyon sokat. Az állásinterjúkon a szakmai felmérést ő csinálta, én pedig azt figyeltem, kivel tudnék és szeretnék is együtt dolgozni.

Ezt követően elég komoly oktatást kapnak, és csak utána kezdhetnek el dolgozni az én egységembe. Ezen tanfolyamokat kivétel nélkül a Ritáék biztosítják. Volt olyan eset is, hogy az oktatás során derült ki, hogy valaki nem üti meg a szakmai szintet, hiába volt emberileg jó.

Milyen első átvevőnek lenni?

19-re húztam lapot, ám vállalkozóként kell kockázatot vállalni. A központi egység számait és eddigi eredményei látva, bíztam benne, hogy én is meg tudom ismételni ezeket az eredményeket.

Vállalkozóként mennyire volt nehéz beállni egy hálózatba, felvenni a márkanevet, átvenni a know-how-t, és a szabályokat?

Én mindig lehetőségként tekintettem arra, ha valaki szakmai értelemben előttem jár, sokat kérdeztem és tanultam, így fejlődtem. Úgy álltam hozzá, hogy azért vannak ezek megkötések, mert ők már végig járták ezt a folyamatot, azért vannak ezek a szabályok, gátlások, hogy nekem könnyebb legyen elindulni.

Tamásék az én véleményemet is mindig meghallgatják, úgyhogy nagyon jól tudunk együtt dolgozni, úgy tekintek erre az egészre, hogy a franchise folyamatos segítség. Ők már kitapasztalták, hogy mi működik a leghatékonyabban, nekem már csak ezt a kész koncepciót kellett átvennem.

Mit javasolnál egy új átvevőnek?

Ne féljen a munkától. Nekem annyiban szerencsém volt, hogy a marketingben otthon vagyok, úgyhogy gyorsan találtam vendégeket. Van egy olyan mondásom, hogy a jó dolgot könnyű reklámozni, a rosszat művészet. A szakmai munka, amit a Ritáék tettek mögé az pedig kellett, hogy a hosszútávon is megtartsuk a már megszólított vendégeket.

A MozgásKlinika központ egy nagyon jó szakmai hátteret biztosít, mind a gyógytorna és a kezelések tekintetében, mind pedig a marketinget nézve. Itt egy laikus is sikeresen működtethet egy stúdiót.

Mikor nyitott meg a te egységed?

Másfél éve, most már tudom mik a buktatók, nagyjából átlátom a koncepció szezonalitását, tudom, mikor mennek nyaralni a vendégek, és, hogy mikor van az influenza szezon. Ami számomra egy nagyon nagy pozitívum, hogy sokkal kisebb az ingadozás, mint egy sport centrumnál. Egy olyan területet fedünk le, ahol egyre több probléma van, és szerencsére az emberek szakítanak rá időt. A magánegészségügy nagyon drága, az államinál pedig sokat kell várni, és nem biztos, hogy a körülmények a legideálisabbak. Itt jövünk mi a képbe, egy megfizethető, mégis hatékony szolgáltatással.

Mit vársz a következő 1-2 évtől?

Igazából, ha nem lett volna az energiaválság már nyitottam volna még egyet, most egy kicsit eltolódik, de idén szeretném megcsinálni. Akkor fog kiderülni, hogy kettőt mennyire tudok menedzselni, de szerintem hármat még el lehet vinni. Most az a terv, hogy Győrben és a II. kerületben nyitnék még.

(További részletek a MozgásKlinika hálózatáról.)


Szilágyi Gábor / A MozgásKlinika budaörsi franchise partnere
Franchise tanácsadó