Feszűl a húr az étteremláncok és a munkaerőpiac között
Ez nem meglepő annak fényében, hogy az Egyesült Államokban a megélhetést aligha biztosító gyorséttermi pozíciókra állandó munkaerő hiány mutatkozik, a márkáknak tehát meg van kötve a keze: fizetésemelést nem igen tudnak adni, a jelenlegi összegért viszont nem szívesen dolgozik senki - a megoldást papíron az AI eszközök jelenthetik.
Még messze vagyunk a futurisztikus jelenettől, ahol robotok rakják össze a rendelést a konyhán - habár néhány lánc már több lokáción is tesztel ilyen berendezéseket. Viszont vannak csatornák, ahol komoly teret tud hódítani az AI, méghozzá gyorsan. Elsősorban a drive-thru, autós rendeléseket és a telefonos kiszolgálást helyettesítené több márka.
Az Egyesült Államok legnagyobb láncai közül a Taco Bell, Chipotle, Popeyes és a Domino's is tesztel már AI hang asszisztenseket. Az utóbbi hetekben a Wingstop élesben is bevezette a saját ConverseNow által fejlesztett "robotját", hogy a telefonos rendeléseket levezesse, ugyanez a megoldás műküdik a Domino's és Fazoli's étteremláncokban.
Állandó vitát jelent a fogyasztók és a vállalatok között az automatizáció etikai kérdése, marad-e munkahely ha mindent robotokra bíznak a hálózatok? Egy rövid történelmi visszatekintés esetén ennek az ellenkezőjét láthatjuk: a gyártósorok elterjedése nem okozott munkanélküliséget, pedig már több évtizede terjednek ehhez köthető rémhírek. A gyorséttermi szektorban erre a legjobb példa az önkiszolgáló kioszkok bevezetése, melyhez a legtöbb fogyasztó szintén az éttermi személyzet létszámcsökkentését kötné - hiszen minek álljon a kasszában egy alkalmazott, ha a vendég önállóan is leadhatja rendelését? Az eddigi kimutatások alapján azonban ez a félelme se vált valóra, a kasszából a konyhába kerültek át az emberek, de a legtöbb ehhez köthető kutatás arra jutott, hogy érdemi létszámcsökkentés nem történt. Mindezek ellenére még a jövő zenéje, hogy az önkiszolgáló drive-thru és telefonos asszisztensek hogyan érintik a piacot, azt már a legtöbb előrejelzés kimutatta, hogy a megszokott telefonos ügyfélszolgálatoknak akár már a közeljövőben is megáshatja a sírját a technológia.
A McDonald's 2019 óta már élesben is elkezdte ezen alapon tesztelni saját AI megoldását. Az étteremlánc az elsők között kezdett modernizálásban, így pl. érintőképernyős kioszkok bevezetésébe. Ennek érdekében a franchise hálózat több induló tech startupot is felvásárolt az utóbbi években. Habár a közösségi médiában egyenlőre vegyes tapasztalatok mutatkoznak, a technológia nem hibamentes, de ahogyan azt a ChatGPT vagy a képgenerátorok fejlődéséből láthattuk a következő években merőben átalakulhat ezek képessége.
Az amerikai piac jövöjét az úgynevezett "Chipotlane" megoldás vetítheti előre. A Chipotle étteremlánc ilyen néven futó "éttermei" tulajdonképpen már csak átvételi pontként üzemelnek, a gyalog vagy autóval betérő vendégek átvehetik kész rendelésüket, de a helyben fogyasztásra már nem igen van lehetőség. A kisebb alapterületen és vendégtér nélkül sokat tudott így spórolni az étteremlánc. Nem meglepő, hogy a koncepció futótűzként kezdett elterjedni és egyre több étterem nyit hasonló egységeket korlátozott funkciókkal.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT
Az Eat Salad egy francia gyorsétterem-lánc, amely testreszabható salátákat, tálakat és wrap szendvicseket kínál.
A baguette és croissant után nem meglepő, hogy az egyik ikonikus pékség hálózat Franciaországban indult. Mára viszont már globális jelenlétre tett szert.
10 év után 800 egységet nyitott és 20%-os piaci részesedést szerzett a lengyel gasztro szektor kültéri szegmensében a Sweet Gallery.
A 2000-es évek elején szinte minden európai országban jelen volt a hálózat, Németországban a Benelux államokban, sőt még hazánkban is. Akkoriban több problémával is küzdött a franchise óriás, hiszen az új piac teljesen más elvárásokat támasztott a hálózat elé. Amikor 2002-ben kivonult a Wendy’s Magyarországról az volt a közvélekedés, hogy drágább versenytársainál, és ezért nem tudta elérni a kívánt forgalmat.
Egy érdekes gasztro lehetőséget kínál a Bike Cafe mely az Ice Cream almárka alatt kerékpáros modelljében fagylalttal hódítaná meg az utcákat.
legolvasottabb
Megmutatjuk, kinek és miért érdemes részt venni a 2025. április 3-án megrendezésre kerülő Franchise Expo-n.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
Az ingatlanos szakma társadalmi megítélése ellenére egy gyorsan megtérülő befektetéssé válhat.
A H&M lett a legértékesebb kiskereskedelmi márka Európában, legnagyobb arányban divat és szupermarket hálózatok a listán.
A nagy kávézó franchise hálózatok magyarországi piacrészesedése mindössze pár százalék, mégis ők jelentik az ágazat növekedésének motorját.
népszerű a fórumban
Az egymilliárd fontos határ
Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...
Az igazi sportbár hangulat
THE TILTED KILT... :)
Egészség és élvezet együttese
Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano
Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!
Négy az egyben
Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Kedves Zizu! További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise
Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.