Hogyan jöttek létre az első franchise rendszerek?

Harper szalon
Harper szalon / Az egyik első franchise-ban terjeszkedő hajvágószalon
Kedd
2021.11.02.
Mikor és hol indult az első franchise, egyáltalán gyorsétterem volt vagy valami egészen más?
 

A franchise-ra sokszor, mint modern találmány gondolunk. Pedig különböző formákban régóta velünk él a modell. Napjainkra a franchise az online felületektől a szellemkonyhákon át szinte minden szektorban jelen van.

Bár sokan azt gondolják, hogy a McDonald’s volt az első igazi franchise hálózat, az amerikai rendszert, mely csak az 1950-es években kezdett el terjeszkedni, számos más koncepció megelőzte. És bár jelenleg az 5 legnagyobb franchise az Entrepreneur szerint ételekkel dolgozik, mégis az első hálózatok egészen más szektorokban alakultak ki.  

Már a 18. században is megjelentek különböző licensz szerződések, de még nem képezte a modell részét a központi betanítás, valamint az egységes megjelenés. Érdekesség, hogy Benjamin Franklin nyomdái is hasonló szerződésekkel működtek, volt már royalty (forgalmi jutalék), illetve egységes eszközkészlet.

Az első maihoz hasonló franchise modellt Isaac Singer hozta létre 1851-ben tehát 100 évvel a McDonald’s és több mint 50 évvel a Ford T-modell előtt, bár ő nem egy hagyományos kereskedelmi egységet vagy éppen éttermet adott át franchise-ban, hanem egy varrodát és a vele járó összes folyamatot. Amennyiben valaki megvette a jogot, akkor épített egy üzemet, amelyhez franchise központ tehát a Singer pedig biztosította az eszközöket, és segített a gyártásban is. A mai franchise modellekhez hasonlóan, volt royalty és belépési díj. 

Bár Singer hálózata az ellenőrzés és az egységes minőség illetve, arculat szempontjából nem felelne meg minden mai franchise szabványnak, az átvevőknek például sokkal nagyobb szabadsága volt, mint a mai komoly hálózatokban. Természetesen a távolságok és a korabeli technológia sem tette lehetővé, hogy a napjainkban látott központi támogatás megvalósuljon. 

Említésre méltó még a kevésbé ismert Martha Matilda Harper, aki szobalányként kezdte, és úgy döntött fodrászatot nyit. Mindezt a 19 század végén amikor a dolgozók kevesebb mint 20%-a volt nő. A szalonban nemcsak hajakat, de lelkeket is ápoltak, a kiszolgálás része volt a beszélgetés, nem csak a fizikai, de a „spirituálisabb szépség” elérése is. Harper készítette az első ma is használt hajmosó széket, ahol a vendég nem lett vizes és le se kellett vetkőznie a mosás előtt. 

A fodrászat sikerét hallva, sokan akartak hasonló egységeket nyitni, és Harper mind jogilag, mind pedig működésében a mai franchise modellhez hasonlót alakított ki. Az egységes belső megjelenés, a kiszolgálás, a fodrász székektől a spiritualitáson át azonos egységeket hozott létre átvevőivel. Az 1891-ben indult hálózat több mint 500 egységig jutott, emellett átkelt az óceánon és Európában is megjelent. 

Ma már csak az első Harper szalon fogadja vendégeit, az utolsó franchise egység 2014-ben zárt be miután tulajdonosa elhunyt. A Singer napjainkban is üzemel, bár ma már nem a franchise modellben, csak mint gyártó van jelen a piacon.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

A Fornetti recept

A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Lengyel postacég lép a magyar piacra

Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...

3 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Pályázat mikrovállalkozásoknak

Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...

3 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?

Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Atipikus foglalkoztatás

április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?

Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat

A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...

2 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak

Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...

4 hozzászólás
utolsó 2024.10.01.