A Starbucks új csillagrészvényese”

A Star Wars birodalom atyja tízmillió dollár értékben vásárolt Starbucks részvényeket.
Csütörtök
12.09.2013
A Csillagok háborúja szülőatyja tízmillió dollárt fektetett a világ legnagyobb kávézóláncába.
 

George Lucas, aki tavaly négymilliárd dollár értékben értékesítette a Lucasfilm stúdiót a Walt Disneynek, úgy döntött, hogy egy jövedelmező üzletbe fekteti pénzét és vásárolt 141.573 darab Starbucks részvényt. Az elmúlt egy évben a kávéházlánc részvényárfolyama folyamatosan nőtt (idén eddig 35 százalékkal), az augusztus végi vásárláskor egy Starbucks részvény 70,6 dollárba került.

A dolog pikantériája, hogy Lucas abban a vállalatban vásárolt részesedést, amelynél történetesen 2005 óta igazgatósági tag felesége, Mellody Hobson. A Star Wars alapító a közelmúltban kelt egybe Hobsonnal, aki egy igazán sikeres vezető, a Starbucks igazgatói-tagság mellett ő tölti be a Dreamworks Animation elnöki és az Estee Lauder Cos. and Groupon igazgatói posztját is.

Ma a Starbucks hálózat 61 országban több mint húszezer kávézóval van jelen, aminek a mintegy felét franchise partnerek üzemeltetik. A Starbucks Corporation idei, első negyedéves beszámolójából kiderült, hogy a vállalat 2012 ugyanezen időszakához képest 11 százalékkal növelte nettó bevételeit (3,6 milliárd dollárra) és a negyedév alatt nem kevesebb, mint 570 új üzlettel (ebből ugyan 337 a tavaly felvásárolt Teavana teabár) bővítette globális hálózatát.

Magyarországon 2010-ben jelent meg a kávézólánc és egyelőre csak a fővárosban nyitott üzleteket. Legutóbb, idén augusztusban nyílt Starbucks a budapesti Árkád II bevásárlóközpontban, amivel kilencre emelkedett a hazai kávézók száma.