A Vapiano részben saját erőforrásokból működteti éttermeit, részben pedig társvállalatok alapításával, valamint helyi franchise partnerek bevonásával. 2015-ben világszerte 30 új Vapiano megnyitása a cél, amivel 30 országban összesen 180-at számlálna az éttermek száma.
Kedd
21.07.2015
Története legjobb eredményét érte el az idei első félévben a Vapiano. A növekedést elsősorban az étteremnyitások generálták.
 

A Vapiano étteremláncot a közelmúltban sok kritika érte (elsősorban hazai piacán), azonban ezek a hangok most egy ideig biztosan elhallgattatnak, ugyanis a német vállalat 13 éves fennállása legjobb eredményeit jelentette 2015 első félévében. A kínálatában főként tésztákat, pizzákat és salátákat felsorakoztató lánc nyeresége világszerte 35 százalékkal emelkedett, míg a forgalom közel 10 százalékkal – mondta el a konkrét számok megnevezése nélkül Gregor Gerlach résztulajdonos. Az étteremlánc árbevétele 2014-ben elérte a 386 millió eurót, amiből a németországi értékesítések 175 millió euróra rúgtak.

Hazai piacán 15 százalékkal nőtt a Vapiano forgalma az idei első félévben az előző év azonos időszakához képest.  Az erős eredményeket (úgy Németországban, ahogy a nemzetközi piacokon is) elsősorban az étteremnyitásoknak köszönheti a franchise. 2015-ben további 30 étterem megnyitását tervezi a hálózat, amivel 30 országban összesen 180-at számlálna a Vapiano éttermek száma. Magyarországon 2007-ben jelent meg a hálózat, azóta összesen 4 budapesti étterem nyitotta meg kapuit – legutóbb 2013 őszén. Akkor a vállalat úgy nyilatkozott, hogy egy fővároson kívüli étterem megnyitása 2015-re lehet reális.

A gyorséttermi koncepció elsősorban a mediterrán ételekre épít, amelyeket a vendégek szeme láttára készítenek el, és amelyek között – a változó fogyasztói igényekre reagálva – egyre nagyobb szerepet fognak kapni a saláták. A rendelés közvetlenül a szakácsoknál történik, így nincs szükség pincérekre, illetve a fizetés is egy intelligens chipkártya-rendszerrel működik. A Vapiano mögött Kent Hahne, Klaus Rader, Gregor Gerlach és Friedemann Findeis német magánbefektetők állnak.