Minden piac különleges, és igyekszünk mindenhol ehhez igazítani fejlődésünket. Számunkra az mindenképp egy pozitív tendencia, hogy egyre több és több ember akar minőségi alapanyagokból készült és egészséges ételeket fogyasztani.
Hétfő
18.05.2015
Mely közép- és kelet-európai piacok lesznek a Subway hálózatfejlesztésének középpontjában? Kryštof Olsen regionális koordinátortól megtudhatjuk.
 

Nemcsak a világ legnagyobb franchise rendszerével (mely 110 országban több mint 43 ezer éttermet foglal magába), de hatalmas ambíciókkal is rendelkezik a Subway, nevezetesen, hogy 2030-ra a hálózat megnyissa százezredik éttermét. Ez – sok más mellett – magába foglalja a közép-kelet-európai bővítést is, ahol egyébként az 1965-ben alapított amerikai lánc viszonylag később jelent csak meg (pl. Magyarországon 2005-ben, Romániában 2012-ben, Szlovéniában tavaly, Horvátországba pedig most szeretne újra betörni).

A hálózatfejlesztés Közép- és Kelet-Európában a Subway regionális irodájának felügyelete mellett történik, amely a Cseh Köztársaságban található. A Franchising.cz újságírói kérdezték Kryštof Olsen regionális koordinátort a fejlesztési tervekről, prioritásaikról és elvárásaikról Európának ezen a részén.

Úgy tűnik, hogy a Subway hálózatbővítés a cseh piacon lassabban zajlik, mint a szomszédos országokban. Mivel magyarázható ez?
Ennek elsősorban az az oka, hogy a Subway fejlesztések fókuszában eddig a lengyel piac állt Európa ezen részén, ahol egy erős, stabil helyzetbe sikerült hozni a márkát. A lengyel piac mellett a balkáni országokra, valamint Romániára és különösképp Bulgáriára összpontosítottunk. Azonban a legújabb fejlesztések a cseh piacon teljesen összhangban vannak a vállalat hosszú távú terveivel, és erőteljesebb expanziót tervezünk az idei évre.

A vendéglátóiparban óriási a verseny úgy globális, mint regionális szinten. Hogyan tart lépést a Subway a változó piaci igényekkel?
Minden piac különleges, és igyekszünk mindenhol ehhez igazítani fejlődésünket. Számunkra az mindenképp egy pozitív tendencia, hogy egyre több és több ember akar minőségi alapanyagokból készült és egészséges ételeket fogyasztani.

Önök koordinálják a Subway hálózatfejlesztést más közép- és kelet-európai országokban is. Mi a helyzet ezeken a piacokon?
A Subway éttermek száma alapján Közép- és Kelet-Európában a legfejlettebb piacok közé Lengyelország és Oroszország tartoznak, hiszen ezek egyben a legnagyobb piacok is. Itt az elmúlt időszakban igazán dinamikus növekedést tapasztaltunk, számos étterem nyílt és a hálózat tovább növekszik. Arra számítunk, hogy Lengyelországban hamarosan megnyílik a 100. étterem. Ezen kívül Bulgáriában tapasztaltunk kiugró fejlődést, ahol egész Európa legsikeresebb éttermei is találhatók. Itt egyelőre 36 étterem nyílt, de a hálózatfejlesztés még folyamatban van.
Meg kell említeni azokat az országokat is, ahol hatalmas érdeklődés van a Subway iránt, de a fejlődés – érthető okokból – lelassult. Ilyen Ukrajna, illetve Kazahsztán – utóbbi egy különleges eset, ahol nagy terveink vannak a jövő évre, de már most is több tucat franchise érdeklődővel tárgyalunk.

Tudjon meg többet a Subway franchise lehetőségről a franchise katalógusból.