Beperelte saját franchise hálózatát a világ legnépszerűbb YouTubere

MrBeast Burger
MrBeast Burger / A hálózat első fizikai lokációja, ahová már beülve lehetett fogyasztani - és jelenleg az egyetlen is
Hétfő
2023.08.28.
MrBeast franchise kísérletei új kaput nyitottak az influencer-vállalkozások világában, most viszont úgy tűnik még sem járt teljesen sikerrel a próbálkozás.
 

MrBeast 172 millió követője jól mutatja, hogyan hódította meg a YouTuber a fiatalabb generációkat. Az utóbbi években a videókon túl viszont főleg külső vállalkozásokon próbálta meg meglovagolni népszerűségét. Ennek egyik ágazata a MrBeast Burger néven futó étteremlánc volt, melyet kb. 3 éve, a COVID pandémia tetőpontján indított útjára.

A lezárások alatt elterjedő "szellemkonyha" koncepciók lényege, hogy belső vendégtér nélkül üzemelnek, ahogyan MrBeast Burger is. A franchise rendszer lényegét pedig az adta, hogy valamennyi étterem megkapta a recepteket és szállíthatott MrBeast Burger ételeket, több esetben 1 konyha akár több ilyen licensszel is rendelkezett azonban. Így például több vállalkozó túlvállalva magát, próbált meg minél több ízvilágot lefedni. A gyakorlatban pl. dönthetett úgy egy konyhavezető, hogy a MrBeast Burger kínálata mellett megpróbál rendeléseket fogadni kínai ételekre, esetleg péksüteményekre, stb. - nyilván minél szélesebb választékot vállalva fel, annál több megrendelést tudva fogadni. Ennek hátulütője azonban, hogy a kínálat szélességével arányosan csökken a minőség is, hiszen egyik percben még levest főznek a szakácsok, másikban már burgereket pakolnak össze, így nő a hiba arány és az elvárt szakértelem szintje is.

Többek között ez lehet az egyik oka annak, hogy indulása után a MrBeast Burger-re érkező rendelések jelentős részéről megosztó fotók kerültek közzé online, pl. nyers húspogácsákról. Mivel az alapanyagok is eltérőek voltak ezért az étteremlánc a franchise-ban elvárandó standardoknak sem tudott konzisztensen megfelelni. Ezért aztán MrBeast (James Donaldson) be is perelte az étteremlánc üzemeltetésével megbízott, rendszergazdaként is üzemelő céget. Többek között arra hivatkozott, hogy a minőség, nem felel meg a szerződésben vállalt feltételeknek, illetve, hogy a megrendelt ételek vagy későn vagy jelöletlen csomagolásban érkeznek. A peranyagokban mintegy 85 oldalnyi fotót és a vendégek hozzászólásait mellékelve támadja a céget Donaldson.

A rendszergazda azonban nem hagyta annyiban a lépést és maga is beperelte MrBeast-et, mintegy 100 millió dollárra, arra hivatkozva, hogy nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit. A két fél pereskedése kétes jövőt fest a hasonló influencer franchise-ok jövőjét illetően.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.