Fánk-hálózatok létjogosultsága

The Box Donut
The Box Donut / Hazánkban is akad kiemelkedő méretű fánkozó hálózat a piacon
Péntek
2023.06.16.
Hazánkban talán nincsen akkora kultúrája a lyukas péksüteményeknek, mint mondjuk Amerikában, de ettől még bőven van pénzügyi potenciál ezekben vállalkozásokban.
 

Az Egyesült Államok 5 legnagyobb franchise hálózata között fánkozót is találni, habár a Dunkin' esetében a sikersztori mögött részben a kávé kínálat áll. Számos hasonló márka vívott ki magának piaci pozíciót hasonló édességeken keresztül, egy másik amerikai ikon a Krispy Kreme, amely 1937 óta működik. Kicsit északabbra Kanadának is van saját "nemzeti" fánkozója, amely egy népszerű hokijátékos nevét viseli (Tim Horton's). EU-s szinten kevésbé változatos a fánk-kínálat, a franchise szegmensben ennek jelentős részét pont az említett nyugati hálózatok teszik ki - a Dunkin'-nak például 240 egysége van Európában. A Krispy Kreme az Egyesült Királyságot leszámítva csak idén szeptemberben lép be a francia piacra.

Papíron a fánkozók működése szinte tökéletesen egybeforrott a kávé kínálattal, látszólag ez a két a termékvonal jól kiegészíti egymást. Ennek a kombinációnak a sikeres kiegészítésére már kevésbé akad jó példa, a Dunkin'-t leszámítva a legtöbb fánkozó megmarad a fánkoknál és a kávénál. Utóbbi sikeréhez talán pont az járult hozzá a leginkább, hogy sikeresen diverzifikálták a kínálatukat különböző snack kiegészítőkkel és kávékülönlegességekkel, de sós finomságokat és burgereket is bevezettek.

Hazánkban a fánkozó kínálatot ma kis, önálló vállalkozások alkotják főleg. A nagyobb láncok ebben a szegmensben inkább ritkaságszámba mennek. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az utóbbi években kihívója akadt a fánkoknak, nemzetközileg és Magyarországon is egyre több gofrizó jelenik meg például. Hazánkban a franchise szektorban több ilyen márka is megjelent, melyek most dolgoznak a hálózat kiépítésén, ilyen például a Waffini vagy a Gofrim. Ezek jelentős mértékben nem különböznek a fánkozóktól, a kávé továbbra is meghatározó tétel, de egyéb érdekes kombinációk is megjelennek (pl. különböző gofri-típusok és feltétek szempontjából).

De miért is érheti meg fánkozót üzemeltetni? Egyrészt az alacsony költségvonzat és magas árrés - főleg a kávé szempontjából - nyereséges üzleti lehetőséget kínál. Itthon jelenleg viszonylag limitált a franchise hálózatok száma, amelyekhez csatlakozni lehet ebből a célból. Habár hazánkat eddig elkerülték főleg a nyugati fánkozó márkák, az egyik nagyobb európai hálózatnak, a La Donuteria-nak van egysége Budapesten. Sőt van már sikeres hazai fánkozó lánc is, a The Donut Box mely sikerre vitte a négyzet-formájú fánkot és ezen az alapon, mintegy 11 egységet üzemeltet itthon, illetve már külföldre is kacsintgatnak.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.