Domino's
Domino's / A pizzéria-láncnak köszönhetően az Egyesült Államok után Európában is megkezdődött az éttermi szektor automatizációja
Szerda
2023.01.04.
Új technológiát tesztel a világ egyik legnagyobb pizzeria-lánca, hogy elejét vegye a munkaerő hiánynak.
 

A Domino’s franchise hálózat legnagyobb – Egyesült Államokon kívüli – partnere elkezdett munkálkodni, hogy automatizálja a munkafolyamatokat. A robotgép gyártó Picnic Works-el közösen Berlinben meg is kezdték az automatizált pizza tesztelését. Egy kisebb Domino’s egységben általában legalább 2-3 ember dolgozik, a vendégek kiszolgálása és a pizzák sütésének gördülékenysége érdekében – az új egységben már csupán egyetlen emberre van szükség.

Az 1 fős személyzet feladata, hogy behelyezze a pizza tésztát a gépbe, ahonnan az átveszi az irányítást. Nem kell többé kézzel beszórni a szószokat és a feltétet a pizzára. Amint a gép elvégzi ezt, a megfelelő hőfokon készre is süti a pizzát. A prototípust mindezt olyan gyorsan teszi, hogy óránként akár 100 darabot is képes elkészíteni.

A franchise partner Domino’s Pizza Enterprises ügyvezető igazgatója szerint a következő évtizedben szeretnék megdupálázni a Domino’s egységek számát – ez viszont kihívás elé is állítja a céget, hiszen további 100.000 emberre lenne szükségük, ahhoz hogy ezt kivitelezzék.

Ha a teszt sikeres, további 10 egységben tervezik bevezetni a robotgépet. Az együttműködő Picnic Works 2016 óta van a piacon, de kizárólag pizza gépek gyártásával és fejlesztésével foglalkoznak. A Domino’s-al 2021 óta dolgoznak együtt a közös megoldás kidolgozásán.

Habár egyre több franchise hálózat nyit a konyhai automatizációk felé, az eddigi példák alapján óvatosan indulnak neki a cégek ennek a kihívásnak. Ahogyan azt a White Castle saját robotja demonstrálta, egyenlőre csak kisebb, konkrét feladatok átvételére tudnak robotot fejleszteni a cégek. Ugyanakkor az ő esetükben még nem járt konkrét munkaerő-szint csökkentéssel az innováció, csupán az esti műszak kiegészítésére vezették be a gépet. A Domino’s esetében ez már nem igaz és a hálózat csak egy a sok közül, amelyik az automatizáció bevezetésén dolgozik mostanában.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.