Innovációk
Innovációk / A legtöbben a mesterséges intelligencia térnyerésére sázmítanak jövőre
Szerda
2022.12.14.
A szokásokhoz híven összegyűjtöttük idén év végén is, hogy milyen innovációkra lehet számítani jövőre.
 

Általános tapasztalat, hogy a magyar étterem piac lépéshátrányban van a fejlettebb gazdaságokkal szemben – ahogyan az is, hogy ha késve, de előbb utóbb nálunk is megjelennek a külföldi fejlesztések. A kitekintő előrejelzésekben mindig van spekuláció bőven, de ettől még érdekes és érdemes belegondolni mire számíthatunk a jövőre nézve.

Az előző cikkünkben bemutatott MI innovációk szinte minden előrejelzés-csokornak a részét képezik. Tavaly még inkább az automatizáció és a házhozszállítás került a fókuszba, ma már főleg az utóbbi hónapok egymást hajrázó fejlesztései miatt 2023-ra a legtöbb szakértő már az MI-ben látja a jövőt.

Az önkiszolgálás térnyerésével – legyen szó kioszkokról vagy applikációs rendelésről -az éttermek egyre kreatívabb módon hárítják át a rendelési munkamenet egy részét a fogyasztókra. Az amerikai BurgerFi 2021-ben az első márkaként vezette be például az internetre kötött okosautókból való rendelési megoldását – így a vendégek akár a műszerfalról is le tudják adni a rendelésüket, ahogyan behajtanak a drive-in-be.

Egy kevésbé elismert, de pont ugyanolyan fontos fejlesztés a növekvő integráció a konyha és a vendégtér között. Hazánkban is egyre inkább elterjednek a teljeskörű éttermi megoldások, melyek automatizálják a szolgáltatás folyamatát, továbbítják a rendeléseket a konyhának, integrálják a kártyás fizetést, kimutatásokat készítenek és még sok más funkcióval bővítik az éttermek arzenálját. Ahogyan ezek a megoldások elterjednek, egyre több adatmennyiség áll majd a korábban sötétben tapogatózó étteremtulajdonosok rendelkezésére. Ebből aztán újszerű és kreatív marketing ötleteket tudnak majd kreálni.

Ilyen megoldásként lehet gondolni például a Burger King húzására, ők ugyanis a házhoz szállított megrendelések mellé néha egy külön kártyát adnak, ha új hamburgert hoznak ki. A kártyán egy rövid szöveg tájékoztatja a vendégeket egy kitölthető kérdőívről, amelyben leírhatják véleményüket az új kínálatról – vélhetően a franchise hálózat ezeket az adatokat a jövőbeni termékfejlesztésekhez használja fel.

Tekintettel arra, hogy egyre inkább nő az alfa-generáció (2010 és 2024 között születettek) szerepe az innovációkra egyre inkább szükség lesz. Az előrejelzések alapján ebből a fogyasztói rétegből kerülnek majd ki a legnagyobb költekezők és a legértékesebb fogyasztók. Habár most még a tinédzser kor előtt lévő fiatalokról van szó, ez a generáció már most jelentős befolyást gyakorol a családi és szülői döntésekben és a szerepük csak tovább fog nőni – ezért az éttermek sem maradhatnak le.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.