Hogyan játszott közre a KFC konkurenciája az ikonikus kosár megtervezésében

KFC kosár
KFC kosár / Bevezetése óta ikonikus részét képezi a hálózat kínálatának
Péntek
2022.11.18.
A KFC egy volt alkalmazottja, majd később konkurens hálózat alapítója, a Wendy's ötletgazdája fejéből pattant ki a ma közismert csirkés kosár.
 

Hazánkban a Wendy's kevésbé ismert koncepció, utóljára kerek 20 éve voltak részei a magyar piacnak mielőtt kivonulásra kényszerültek. A nemzetközi piacon viszont a meghatározó étteremláncok egyike. Arculatában és színeiben bizonyos mértékig akár még a KFC-vel is összetéveszthető márkáról van szó.

Az amerikai piacon a KFC és a Wendy's is a top márkák között van. A Visual Capitalist számontartása szerint 2021-ben a Wendy's az 5. a KFC pedig a 14. helyen volt az ország étteremláncai között. A két márka habár papíron eltérő kínálattal rendelkezik - a KFC főleg csirkét, a Wendy's főleg hamburgereket szolgál fel - a kettő között mégis van egy meglepő kapocs.

A KFC ikonikus kosarában ugyanis közrejátszott a Wendy's is. Az étlapra a népszerű ajánlat először 1957-ben került fel, ekkor még főleg a hálózat alapítójának - Harland Sanders ezredesnek - tulajdonították az ötletet, de annak sikerében Dave Thomas, a Wendy's alapítója is közrejátszott.

A kosár bevezetése után alig több, mint 10 év kellett, hogy a Wendy's is létrejöjjön. Dave Thomas tehát ekkor még nem tudhatta, hogy épp közrejátszik a leendő konkurenciája sikerében.

Az első KFC étterem megnyitása után 1952-ben a KFC alapítója útra kelt, hogy további egységeket nyisson. Így jutott 1956-ban Fort Wayne-be, ahol a Hobby House nevű étteremben Dave Thomas is dolgozott, ekkor még szakácsként. Sanders célja az volt, hogy meggyőzze az étterem üzemeltetőjét Phil Clauss-t, hogy felvegye a KFC márkáját és csatlakozzon a hálózathoz. Az étterem be is lépett, így ismerte meg Dave Thomas az elsők között a KFC féltve őrzött fűszerkeverékét, mint szakács.

Dave Thomas nem csak a konyhában segítette az étteremláncot. Számos ötlettel rukkolt elő, többek között az ikonikus kosár megjelenése is hozzá köthető. Így kerültek fel a ma jól ismert kosárra a piros fehér csíkok, melyek már célja már anno is a márkaépítés volt.

A kosár sikerei után Dave Thomas menedzseri szinten tovább segítette a hálózatot, egészen 1969-ig amíg saját éttermét meg nem nyitotta Wendy's néven. Kissé talán ironikusnak tűnhet, hogy Dave Thomas "alma materét" a Wendy's ma túlszárnyalta, habár csak az Egyesült Államokban. A globális színpadon ugyanis még mindig nem érte utol a KFC-t az étteremlánc.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.