A hírnév ereje a franchise-ban

Beast Burger megnyitó
Beast Burger megnyitó / Az első teljes felszereltségű étterem megnyitójára megtelt a pláza, amelyben az egység bemutatkozott
Péntek
2022.09.16.
Egy celeb húzóneve is elég ahhoz, hogy egy amúgy bizonytalannak tűnő üzleti koncepció átütő sikereket érjen el, akár franchise hálózatként is.
 

Franchise rendszerben leginkább a kiszámítható, biztos alapokra építő vállalkozások tudnak terjeszkedni. Azok az üzleti modellek, amelyek az utolsó csavarig szabványosítva lettek és így a lehető legpontosabban lemásolhatóak, akkor is ha az egyes egységeket más személyzet vezeti. Előfordulhat ugyan, hogy két McDonald’s étteremben más környezet fogadja a vendégeket, de a meghatározó hangulat és kínálat a hálózat valamennyi partnerénél azonos. Azonban az, hogy hasonló éttermekről van szó nem jelenti azt, hogy egy független vállalkozó sikeresen le tudná azokat másolni.

A faék egyszerűségű koncepciókat könnyű kudarcként elkönyvelni, hiszen vagy eleve nem fognak működni, vagy egy szofisztikáltabb vállalkozó lemásolja és nagyobb sikerrel vezeti be őket. Mindez egészen addig igaz, amíg nincs egy megalapozott brandje a vállalkozásnak. Okkal lehet érvelni amellett, hogy az új babérokra törő Beast Burger koncepcióját kizárólag a mögötte álló, ismert egyéniség tartja össze.

Az idősebb korosztálynak nem mondhat sokat Jimmy Donaldson neve, vagy a MrBeast jelige. A fiatalabb generációnak viszont annál inkább, mivelhogy a világ egyik legismertebb youtuberének több, mint 100 millió követője van online. Egy-két impozáns videó megtekintése után joggal merül fel az emberben a kérdés, hogy honnan van pénze például egy életnagyságú csokoládégyár felépítésére? MrBeast fő bevételi forrása eredetileg a marketing megjelenésekből származott, de az utóbbi években egy új lábat kezdett kiépíteni a vállalkozásának – beszállt a vendéglátó bizniszbe.

Beast Burger néven 2020 végén indította el házhozszállítós modellben a saját “étteremláncát”. Az akkor, külföldön leginkább trendi “ghost kitchen” trended meglovagolva független éttermeket vont be, akik a limitált alig 3-4 hamburgerből álló menüjét előállították. Az eredetileg 300 egységgel induló hálózat ma már 1000 lokációra duzzadt, egy tavaly nyári nyilatkozat alapján pedig alig fél év alatt mintegy 100 millió dolláros forgalmat generált.

Most jutott el arra a pontra a márka, hogy látogatható, vendégtérrel is rendelkező éttermet is nyitott. Ez azért is fontos mérföldkő, mert eddig csupán házhoz lehetett rendelni az étterem burgereit. A nyitás napján annyian látogatták meg az éttermet, hogy az állítólag megdöntötte a 24 óra alatt eladott legtöbb hamburger rekordját – habár ezt a számontartó Guinness World Records eddig nem igazolta vissza.

Továbbra is enigma marad a hálózat ugyanis versenytársaival szemben a Beast Burger nem kínál sok újdonságot a nevét fémjelző YouTube személyiségen túl. Ha viszont a házhozszállítós modellhez hasonló ütemben sikerül letarolnia a piacot, akkor egy új problémával kell majd szembenéznie az amúgy biztos alapokon nyugvó étteremóriásoknak – egy olyan hálózat jelenik meg ugyanis a piacon, mely papírforma szerint nem kéne, hogy sikeresen működjön és mégis annak bizonyul.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.