Végleg kivonul a McDonald's Oroszországból 30 év után

Teljes bevételének mintegy 9%-át hagyja hátra a hálózat Oroszországban
Teljes bevételének mintegy 9%-át hagyja hátra a hálózat Oroszországban / McDonald's
Csütörtök
2022.06.09.
A McDonald's a legnagyobb franchise hálózatok között van mely elhagyja az országot Ukrajna megtámadását követően.
 

A világ legnagyobb hamburger-lánca az Oroszországban található mintegy 850 éttermének 84%-kát eddig saját tulajdonban tartotta, most azonban önként lemond róluk a hálózat - közel másfél milliárd dollárért.
Még márciusban döntött úgy a McDonald's, hogy bezárja az éttermeit az országban, a Pushkin téren található ikonikus egységével együtt, mely annó a virágzó kapitalizmus betörésének jelképe volt az omladozó Szovjetunióban. Akkoriban a franchise hálózat jelképezte a hidegháborús ellentétek enyhülését és az első valódi lehetőség volt a helyieknek a nyugati ételek megkóstolására - még akkor is ha egyetlen hamburger ára többszöröse volt a városban élők napi költségvetésének.
"Egyesek szerint az lenne a helyes, ha tovább maradnánk, ételt és munkahelyeket biztosítva több tízezer embernek." Írta Chris Kempczinski a McDonald's CEO-ja egy levélben alkalmazottainak. - "Ugyanakkor lehetetlen hátat fordítani a humanitárius krízisnek, melyet a háború okozott Ukrajnában."
A 62 000 dolgozó egyelőre kapja a fizetését, és a McDonald’s ígéri egészen az éttermek eladásáig biztosítja a munkavállalók bérét. 

Habár a McDonald's éttermeinek jelentős többsége bezárt, néhány franchise egység nyitva maradt így is kihasználva a márka iránt robbanásszerűen növekvő fogyasztói igényeket. A hétvégéken hosszú sorok alakultak ki például az étteremlánc egyik egységében Moszkvában, a főváros egyetlen McDonald's éttermében, amely még nyitva maradt.
A McDonald's tavaly a teljes bevételének mintegy 9%-át, 2 milliárd dollárt termelt ki Oroszországban és Ukrajnában.
Habár egységtől most megválik a McDonald's a védjegyeit nem adja fel. A most végbemenő értékesítés után a névhasználat jogát, a logókat és a védjegyet mind visszavonja Oroszországban. Hosszútávon ez akár a visszatérésre is lehetőséget adhat az étteremláncnak, hiszen nem hagy maga után imposztorokat a piacon. A céghez közel álló források szerint a McDonald's éttermei a tervek szerint júniusban nyitnak ki ismét az új vezetés alatt.
A tranzakció egy nyilvánvaló veszteség a McDonald's számára, ugyanakkor jól mutatja azt az áldozatot melyet a nyugati cégek hajlandóak meghozni, hogy helytálljanak a márkájuk által képviselt értékek mellett. A McDonald's példáját követhetik más cégek is, mint például a Starbucks vagy éppen a Coca-Cola, akik eddig csak átmenetileg szüntették meg az értékesítést az országban, de akár véglegesen is kivonulhatnak onnan.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.