Kifizetődnek-e a merész marketingstratégiák?

Burger King
Burger King / A gyorsétterem a saját penészes hamburgerével a gúnyolta a konkurenciát.
Hétfő
2020.11.30.
Hazánkban viszonylag átlagos marketingpolitikát folytat a Burger King, az étteremlánc otthonában azonban a furábbnál-furább reklámokkal bombázzák a fogyasztókat.
 

Akárhova nézzünk az utcán mindenütt reklámok vesznek körül, egy ilyen telített közegben nehéz meglepődni egy új hirdetésen. Magyarországon is folyamatos kihívást jelent egy új, merész anyag összeállítása a marketingügynökségeknek - az utóbbi idők egyik különlegessége a Cofidis tv kampánya -, ám a nyugati fogyasztókat még ennél is nehezebb megfogni.

Érdemes kiemelni a Burger King marketingstratégiáját, a meglepő kampányok mellett tanulságos megvizsgálni a konkurencia-központú gondolkodásukat. A hálózat kommunikációját az elmúlt években a McDonald's-al való versengés határozta meg. A legtöbb koncepció elvből kerüli a versenytársak nevét, a nagyobb kampányokban egyenesen tabu az említésük, hiszen vitatható, hogy ezzel a másik márkát erősítenék. Pontosan ezért érdekesek a Burger King akciói, melyek gyakran a McDonald's akarata ellenére is bevonják a konkurens hálózatot a kampányokba.

Amikor kijött a Stephen King-féle bohócos horrorfilm, az It, akkor a Burger King egy külön kampányt épített rá, hogy a mozifilm végén a McDonald's bohócfiguráját gúnyolja. PR szempontjából előnyösebb megjelenés volt, amikor a béke világnapja alkalmából egy közös hamburgerrel álltak elő McWhopper néven és felkínálták a McDonald's-nak, hogy együtt, mindkét hálózat éttermében elérhető legyen a menü. Ezt akkor a McDonald's elutasította és a médiában kritizálták is érte a Burger King versenytársát. Számos hasonló húzása volt még a hamburgerezőnek: volt, hogy a McDonald's éttermeiből való rendelésre buzdították a fogyasztókat, vagy éppen a saját penészes hamburgerüket használták arra, hogy a McDonald's évtizedek után előkerülő, "műanyag" hamburgereivel összevessék.

A kérdéses marketingstratégia eredménye sem egyértelmű. A McDonald’s a világ második legnagyobb étteremhálózata, az Egyesült Államokban kétszer annyi étterme van, mint a Burger King-nek és egy 2019-es tanulmány szerint a fogyasztók a brand értékét 18-szor magasabbra értékelik, mint a Burger King-et. Fontos azonban figyelembe venni, hogy honnan indult a hálózat, a 2000-es évek elején komoly hátrányba kerültek, a koncepciót leelőzték az új rendszerek. A Subway és a Starbucks vált a McDonald’s új vetélytársává, az elmúlt években azonban sikerült valamelyest visszaszereznie az elvesztett tekintélyből és ennek egy része kétségkívül az aktív marketingkommunikációnak és merész mutatványoknak köszönhető.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.