Mi is az a szellemkonyha?

Hazánkban még viszonylag gyerekcipőben jár a szellemkonyha üzemeltetés. Lényegük az, hogy a város határában vendégtér nélkül - kizárólag konyhával működnek, így viszonylag alacsonyak a költségeik.
A járvány egyik hatásaként felgyorsult a fogyasztók és a vállalkozások online tér felé mozdulása, még az év első felében láthattuk, ahogyan az étteremláncok egymás után váltottak házhozszállításra a vendégtér bezárása mellett.
Egy szellemkonyha üzemeltetésekor számos új kihívással néznek szembe a vállalkozók, a piacon még nem nagyon van példa ilyen típusú franchise hálózatra. Meglepő módon a szellemkonyhák esetében nem a fogyasztók bevonzása jelenti a legnagyobb problémát. A kihívás a brand felépítésében rejlik, mennyire tudnak azonosulni a vásárlók egy olyan étteremmel, amelyet sose látnak?
Egyelőre ennek csak az ellenkezőjére látunk példákat olyan hálózatokkal, mint a Zing Burger vagy a klasszikus gyorsétteremláncok - McDonald's, Subway, stb. -, akik a meglévő éttermeikre építve bővítik az online szolgáltatások körét. Ez azonban magasabb költségeket jelent és egy ismételt karantén esetén a meglévő vendégterek fenntartását, illetve az ott dolgozók bérezését.
Kétségtelen azonban, hogy a magyar házhozszállítási piac bővülésével azonban egyre több szellemkonyha felbukkanására számíthatunk. Ha a nemzetközi piacokhoz hasonlóan alakul itthon a helyzet, akkor az elkövetkezendő évek egyik meghatározó trendjévé válhatnak, akár teljes franchise hálózatok épülhetnek erre a koncepcióra
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT

Az év elején több mint 1500 étterem váltott tulajdonost, megkérdőjelezve az utóbbi 25 év trendjeit.
Hazánkban is keresi partnereit a hálózat, hogy 23 év után újra legyen Wendy’s az országban!
Interjú Brünner Istvánnal, a Gofrim franchise hálózat alapítójával
A Touch Coffee Smart Bar egy innovatív, teljesen automatizált önkiszolgáló kávézó koncepció, amely modern technológiával párosítja a minőségi kávé élményét. A franchise rendszer már Kanadában és az Egyesült Államokban is bizonyított, most pedig további terjeszkedésre készül.
A Fornetti prémium termékeivel és különleges eljárásaival forradalmasította a pékipart, miközben franchise hálózatát Európa-szerte bővíti.
legolvasottabb

Magyarországon is elérhetővé tette franchise koncepcióját az amerikai székhelyű Popeyes Louisiana Kitchen csirkés gyorsétterem lánc.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
Az elmúlt két évben a DODO szinte teljes egészében franchise-alapú működésre állt át Magyarországon: míg 2023 augusztusában 50%-os volt a franchise-partnerek aránya, ezt az értéket mostanra sikerült megduplázni.
Spanyol gasztro-óriással a háttérben már a szomszédban jár az amerikai pizzérialánc. A magyarországi mester franchise jog is elkelt.
Megmutatjuk, kinek és miért érdemes részt venni a 2025. április 3-án megrendezésre kerülő Franchise Expo-n.
népszerű a fórumban
Az egymilliárd fontos határ
Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...
Az igazi sportbár hangulat
THE TILTED KILT... :)
Egészség és élvezet együttese
Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano
Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!
Négy az egyben
Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Kedves Zizu! További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise
Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.