Visszafelé sült el a Burger King marketing húzása

"The king stream" / A hálózat az online, játékokat közvetítő streamereket célozta meg a kampányával
Hétfő
2020.09.14.
Kreatív kampánynak indult a hálózat reklámja, de etikai problémákba ütközött a megvalósítás.
 

A nagy vállalatok folyamatosan az új, elsősorban online marketingcsatornákat keresik, idejétmúlt már a tv-reklám vagy az újsághirdetés. Az utóbbi évtizedben a közösségi média jelentette volt a trendi, majd pedig az online videós hirdetésekkel kezdtek el próbálkozni a cégek.

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a streamelés – élő videós közvetítés– főleg a gaming jellegű tartalmak népszerűek ebben a formátumban. A streamerek számos bevételi csatornával rendelkeznek, ezek közül az egyik az adomány. A stream nézői tetszőleges összeget ajándékozhatnak, cserébe az üzenetük megjelenik élőadásban, melyet gyakran a streamer vagy éppen egy gép olvassa fel a nézőknek.

A Burger King az ebben rejlő kiskaput használta ki, amikor 5 dollár ellenében erősen marketing szagú üzeneteket küldött nagy streamereknek élő adásba. Az ötletért felelős Ogilvy marketingügynökség külön felhasználókat hozott létre az üzenetek beküldéséhez, anélkül hogy előtte felvették volna a kapcsolatot velük.

A marketing kampány etikai problémája, hogy a streamer beleegyezése nélkül jelenített meg üzenetet annak csatornáján. Ez azt a látszatot keltheti, hogy a személy egyetért az üzenettel – ahogyan ezt legtöbbször egy szponzor esetében feltételezni szoktuk. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy egyes streamerek celeb kategóriába tartoznak, a nevüknek nagy súlya van és sokan felnéznek rájuk, ahogyan egy színész például hatalmas összeget tud kérni egy termék vagy márka szponzorálásáért úgy, ez a kiváltság őket is megérinti. A legtöbbször a streaming platformokon történő hirdetés külön egyezség alapján történik, a streamer egy logót jelenít meg, felolvas egy rövid szöveget vagy levetít a videót, ezért is ért sokakat a Burger King húzása rendkívül váratlanul. Fontos még megemlíteni, hogy hasonló szponzorációkért általában nem néhány dollárt szoktak fizetni a vállalatok, ahogyan azt a Burger King tette ebben az esetben.

Az elsőre kreatívnak és költséghatékonynak tűnő kampány inkább csak negatív visszhangot váltott ki a közösségi médiában és a hálózat gyorsan fel is hagyott vele.

Fotók: Adage.com, Dexerto.com


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.