Kíhívójára talált a Starbucks

Luckin Coffee / Új kihívójára találhat az kávéóriás
Szerda
2020.01.22.
A gyorsan fejlődő ázsiai térség egyre több versenyképes hálózatot termel ki a globális piacra, most ennek vált áldozatává a Starbucks Kínában.
 

A Starbucks vezető szereplőnek számít a globális kávé piacon, talán az egyik legikonikusabb kávézó hálózat a világon. A koncepció terjeszkedése azonban lassú ütemben zajlik, hiszen javarészt nagyméretű, jól felszerelt egységekről van szó, melyek kialakítása sok pénzt és időt vesz igénybe. Lehet úgy is fogalmazni, hogy ez a pont a Starbucks bővülésének Achilles-sarka. Itt támadott a kávézólánc kínai kihívója, a Luckin Coffee. A kínai hálózat 2 év alatt érte el azt az egység számot, amelyhez a Starbucks-nak 20 évre volt szüksége.

A japán Nikkei Asian Review lap írása szerint a 2017 októberében alapított Luckin Coffee-nak már 4500 egysége volt tavaly év végén, míg a Starbucks-nak 4300 kávézója üzemelt Kínában.

A kis méretű egységek jóvoltából a Luckin Coffee olyan vidéki, eldugott településeken is meg tudott jelenni és nyereségesen üzemelni, ahol a Starbucks  nem lett volna képes egységet nyitni.

A Luckin kávézók többségében kevés ülőhely van, az átlagos méret 30-50 négyzetméter között mozog. Az új trendeket követve házhozszállítást is vállalnak, a központokból átlagosan 18 perc alatt viszik ki a megrendelt kávét. Természetesen kávé mellett üdítőket és egy egyszerű gyorsételekből álló kínálatot is tartanak, újdonság azonban, hogy nem fogadnak el készpénzt, fizetni kizárólag a Luckin mobilappján keresztül lehet.

A Starbucks is alaposan befészkelte magát azonban Kínába, régóta jelen van a piacon, a nagyvárosokban erősek a pozíciói és még a helyi kereskedelmi óriással, az Alibabával is együttműködik a házhozszállítás kivitelezésében.

Úgy néz ki azonban, hogy nemcsak hazai fronton akarja legyűrni a kávézó-óriást a kínai versenytárs. Tavaly júliusban bejelentették, hogy az Americana brand-del közösen hoznak létre kávézóláncot a Közel-Keleten és Indiában. Az Americana  az Arab-öbölben 1900 franchise egységgel rendelkezik különböző brand nevek alatt.

Tőzsdére lépése óta a Luckin Coffee részvényének értéke több mint duplájára emelkedett,  és jelenleg 43 dolláron áll. A Starbucks papírjai jelenleg 90 dollár körül forognak.

A kínai kávézólánc árbevétele 2019 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 558 százalékkal nőtt, és elérte a 209 millió dollárt. A Starbucks bevétele 6,8 milliárd dollár volt.


Méretgazdálkodás / A kínai hálózat gyors terjeszkedésének egyik titka a kisebb egységek és a kevesebb ülőhely
Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.