KFC étterem első ízben 1987-ben nyitotta meg kapuit Kínában, a Tiananmen tér közelében, amivel a Yum Brands az első nyugati gyorséttermi vállalat lett, amely sikeresen jelent meg az országban.
Hétfő
28.12.2015
A Dalai Láma rosszallása sem tartotta vissza a KFC étteremláncot attól, hogy megnyissa első gyorséttermét Tibetben.
 

A KFC (és többek közt a Pizza Hut, valamint Taco Bell) márkákat tulajdonló Yum! Brands vállalat azon ötlete, hogy Tibetben bővítse csirkés márkája köré épített étteremhálózatát onnan jött, hogy egy sor regionális botrány és marketing hiba rontotta a KFC eredményét a Tibetet is magába foglaló kínai régióban. A Yum Brands kínai divíziója átszervezésekkel és üzletnyitásokkal próbálja ellensúlyozni a csökkenő értékesítéseket egyik legnagyobb piacán, középtávon pedig még több franchise partner bevonása és a jelenlegi 6.900 étterem (amiből 4.900 KFC) közel háromszorosára, 20 ezer egységre növelése a cél. Ennek részeként nyílik a tibeti étterem is a fővárosban, Lhászában, várhatóan 2016 közepén.

A KFC valójában már több mint egy évtizede előállt a tibeti megjelenés gondolatával, azonban akkor végül úgy nyilatkoztak a vállalat részéről, hogy „gazdaságilag nem volt ésszerű belépni a régióba”, valamint – sok érdekvédő csoport mellett – Tibet spirituális vezetője, a Dalai Láma is rosszallását fejezte ki a Yum Brands terveit illetően. Az amerikai Yum azonban már egy ideje további növekedési lehetőséget keresett Kínában, és a választ a KFC éttermek, a régió kisebb és kevésbé fejlett városaiba történő eljuttatásában találta meg – amibe pedig kiválóan illeszkedik Tibet is.  

Mielőtt a KFC a tibeti megjelenés mellett döntött volna, már volt néhány gyorsétterem lánc Tibetben, mint pl. a Dicos” – mondta el az első, 540 négyzetméteres lhászai KFC-nek otthont adó bevásárlóközpont menedzsere, utalva a számos helyen jelenlévő kínai (szintén csirkés) étteremláncra. „A tibeti fogyasztók elfogadják a rántott csirkét és a hamburgereket is.” Mindenesetre a KFC már most tibeti ”lábnyomának” szélesítését tervezi egy 4,67 hektár alapterületű hűtőház formájában, ami Lhásza külvárosában épülhet fel, és a régió jobb ellátását hivatott biztosítani.

KFC étterem első ízben 1987-ben nyitotta meg kapuit Kínában, a Tiananmen tér közelében, amivel a Yum Brands az első nyugati gyorséttermi vállalat lett, amely sikeresen jelent meg az országban. A KFC éttermek, az amerikai berendezéssel és dizájnnal tisztább és jobb minőségű vendéglátóhelyek látszatát keltették, mint a helyi étkezdék, így hamar ikonná váltak az étterembe egyébként ritkán járó fogyasztók szemében.