Mester partnert keres a pizza óriás

1960-ban Tom és James Monaghan 500 dollárért vásárolta meg a „DomiNick’s” pizzázót. A következő évben Tom egy Volkswagen Beetle-ért cserébe megszerezte testvére részét, és ”Domino’s” névre keresztelte át az éttermet. Mára a Domino’s a világ vezető pizza-szállító hálózatává nőtte ki magát. A közel 11 ezer Domino’s üzlet 96 százalékát franchise partnerek működtetik.
Kedd
15.12.2015
Magyarország és a közép-európai régió felé fordítja hálózatfejlesztésének fókuszát a világ legnagyobb pizza házhoz-szállító franchise rendszere, a Domino’s Pizza.
 

Az 1960-ban alapított Domino’s Pizzát napjainkban a világ vezető pizza házhoz szállító rendszereként tartják számon. Minden nap több mint 1 millió ember fogyasztja a Domino’s termékeit a világ összes kontinensén, amelyet a 78 országban jelen lévő hálózat közel 11 ezer üzlete tesz lehetővé. 2015-tel a Domino’s ismét egy mozgalmas évet tudhat maga mögött a hálózatfejlesztést illetően, ugyanis az idei évben csak Európában 5 új piacon jelent meg a márka: Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia és Portugália mellett a pizza őshazájában, Olaszországban is sikeresen megvetette lábát a hálózat. Azonban nincs megállás, a Domino’s folytatja a további expanziós lehetőségek feltárását, és a közeljövőben figyelmét az utolsó két még lefedetlen régióra irányítja – Közép-Európára és a Balti államokra. A Magyarországot is magába foglaló régió országaiban mester franchise partnerek bevonásával jelenne meg a hálózat.

A Domino’s mester franchise szerződés 10 évre biztosít exkluzív fejlesztési jogokat a jövőbeli magyarországi partner számára, amely további 10 évre meghosszabbítható, és a franchise együttműködéshez három franchise díj kapcsolódik. A mester partnerré válás feltételét képező, (500 ezer dollárban maximalizált) egyszeri belépési díj elsősorban a márka számára elérhető piaci potenciálra hivatott reflektálni, illetve a magyaországi piacnyitási folyamat néhány költségének (tárgyalások, oktatás, adminisztráció, know-how, védjegyek, stb.) fedezésére szolgál. Az üzletnyitási franchise díj éttermenként 10 ezer dollárt jelent, ami mellett még a rendszeres royalty díjjal kell minden franchise partnernek számolnia. Ez utóbbi az Egyesült Államokban a forgalom 5,5 százalékát jelenti, míg a nemzetközi partnereknek valamivel kevesebbet kell fizetniük.

Nem kell viszont marketing hozzájárulást fizetniük a Domino’s mester partnereknek, igaz a központ az értékesítés minimum 4 százalékban határozta meg azt az összeget, amit minden partnernek marketingtevékenységre kell költenie (ez általában helyi reklámot jelent, és a legtöbb mester franchise átvevő ennél többet is szívesen áldoz az értékesítés fejlesztésére).

A Domino’s franchise központja teljes körű támogatási rendszert biztosít partnerinek, amely a több évtizedes üzleti gyakorlatok és know-how átadása mellett tartalmaz támogatást egy helyi beszállítói hálózat kialakításához is mind az alapanyagok, mind pedig az üzletek belső és külső kialakításához kapcsolódóan. Utóbbi esetén ugyan az első két étterem berendezéseit, bútorokat és a felszerelést a franchise központtól kell beszerezni, hogy ezzel biztosítsák a megfelelő piaci megjelenést. A későbbiekben ez a két étterem mintául szolgál helyi asztalosok, bútorüzemek, szakemberek bevonásához, és végül egy helyi (olcsóbb) beszerzéshez.