Az Egyesült Államokban tapasztalt problémák egyelőre nem érintik a magyarországi McDonald’s étteremtulajdonosokat. Hazánkban 100 egységgel van jelen a márka, melyeknek felét üzemeltetik franchise partnerek. Az USA-ban 14.278 étterem működik, tízből kilenc franchise rendszerben.
Kedd
05.08.2014
Túlméretezett menü és számos promóció rontja a McDonald’s franchise partnerek üzletét az USA-ban.
 

Amint arról a businessinsider.com korábban beszámolt, a McDonald’s több amerikai franchise partnerének haragját váltotta ki az, hogy a McDonald’s központ kiszélesítette a menüt, és – az étteremtulajdonosok szemszögéből – túlságosan drága új tételekkel és promóciókkal (mint pl. a két hétig ingyen kávé akció) ”bombázza” azt. A franchise központ időről időre felkéri a Janney Capital Markets tanácsadó vállalatot, hogy készítsen egy tanulmányt az Egyesült Államokban, ami feltárja a franchise partner étteremtulajdonosok hangulatát. A legutóbbi eredmény lehangoló lett.
A menü egy katasztrófa mind a franchise partnerek, mind pedig a McDonald’s vendégek számára. Teljesen megöli a szolgáltatások sebességét” – írta egy franchise partner a kérdőívben. „Meg kellene szabadulni egy csomó terméktől, túl sok változata van ugyanis a hamburgereknek, a csirkés ételeknek és a wrapoknak” – mondta el egy másik étteremtulajdonos.

A tanácsadó cég 27 franchise partnert kérdezett meg az amerikai piacon, akik összesen 219 éttermet üzemeltetnek a 14 ezerből. A kérdőív kitöltőit arra is megkérték, hogy egytől-ötig terjedő skálán értékeljék kapcsolatukat a McDonald’s központtal. Az átlagérték 1,73 lett – egy új minimum a kérdőív történelmében (az eddigi legalacsonyabb átlagpontszám 2,2 volt).  

A McDonald’s vezetés tisztában van vele, hogy hiba történt a menü tervezése során. Tim Fenton operatív igazgató már januárban elismerte, hogy túl bonyolult menüt alakítottak ki azáltal, hogy túl sok új terméket vezettek be túl tövid idő alatt, és nem hagyták ”levegőhöz jutni” a franchise partnereket.

Ez idáig a gyorsétterem óriás üzlete az egyszerűségre és hatékonyságra épült, amit a tradicionális menü is jól mutatott. Mióta Ben Thompson 2012-ben váltotta elődjét az elnöki székben, egyre több új ötlet és menü-alakítás kezdett megvalósulni. Azonban ezek a ”konyhaforradalmak” nem hoztak magasabb profitot. Az idei első negyedévben például a McDonald’s értékesítései két százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest.

Az amerikai franchise partnerek által tapasztalt problémák egyelőre nincsenek hatással a magyarországi étteremtulajdonosokra, hiszen – annak ellenére, hogy az amerikai és a magyar franchise partnerek azonos márkanév alatt tevékenykednek – a két piac teljesen különböző. Ugyanakkor a menü kiszélesítése és átalakítása Magyarországon is kockázatot jelenthet, az ebből eredő ”komplikációk” valószínűleg senkinek nem tennének jót. A hagyományos menü megtartásával pedig a vásárlóknak is könnyebb dolguk van a márka és a megszokott termékek azonosításában.