Bejött a franchise stratégia

Magyarországon jelenleg 30 étteremmel van jelen a Burger King, mindegyik egység a Fusion Befektetési Zrt. üzemeltetésében.
Kedd
19.11.2013
A javuló pénzügyi eredményekből ítélve a Burger King jól tette, hogy eladta saját éttermeit franchise partnereknek.
 

A Burger King Worldwide Incorporationt 2010-ben vásárolta meg a brazil 3G Capital csoport. Az új tulajdonos javuló pénzügyi eredményeket hozott magával, a vállalati éttermek franchise-ba adásának és ezzel együtt az üzemeltetési költségek csökkentésének köszönhetően. A növekvő bevételeket úgy tűnik elsősorban nem az értékesítés élénkítésével, hanem a gyarapodó franchise díjakkal kívánja biztosítani a vállalat. Jelenleg a Burger King éttermek közel 99 százalékát franchise partnerek üzemeltetik – az elmúlt három évben 519 éttermet adtak át franchise partnereknek. Ez milyen eredménnyel járt? A vállalat nyeresége a tízszeresére dagadt.

A Burger King nyeresége az idei harmadik negyedévben 68,2 millió dollárra emelkedett, az egy évvel korábbi 6,6 millió dollárról. A forgalom ugyanakkor 39,6 százalékkal csökkent, 275,1 millió dollár volt 2013-ban, míg 2012-ben még 455,7 millió dollárt tett ki. Igaz, ez csak egyszeri tételek, illetve a nemzetközi devizaárfolyamok ingadozása miatt történt, ha ezektől a hatásoktól mentes mutatót vizsgálunk, akkor a bevétel is növekedett, 8,1 százalékkal.

Október végén 19 spanyolországi éttermet adtak át franchise partnernek és ez jelentette a Burger King globális franchise kezdeményezés, a ”refranchising” stratégia végét. Kérdés, vajon mennyire bizonyul hosszútávon is fenntarthatónak a rendszer.
Az 1954-ben alapított gyorsétterem hálózat több mint 13000 éttermet üzemeltet világszerte összesen 91 országban.

A 30 magyarországi Burger King éttermek kizárólagos üzemeltetője a Fusion Befektetési Zrt.