Étterem promóciók itthon és külföldön
A nemzetközi színtéren erős verseny folyik az éttermi menük naprakészen tartásában, itthon már kevésbé. A pop-kultúra hangsúlya hazai viszonylatban kevesebbet nyom a latba, ezért filmes vagy celeb-témájú kínálatból is kevesebbet kapunk. A kis éttermek nem mernek, a nagyoknak pedig nem mindig éri meg meglovagolni egy olyan trendet ami lehet, hogy csak zátonyra futtatja őket. Emiatt rengeteg a komfortzónás próbálkozás, főleg a legnagyobb láncok esetében.
A gyorséttermi szegmenst nézve az utóbbi időben a legtöbb hamburgeres jellemzően egy-egy kulcsszóba akaszkodva dolgozott ki egy-egy új receptet. A legtöbb étterem nem nagyon hagyja el a hazai pályát, amikor kiadják a szezon burgerét, többnyire 1 vagy 2 alapanyaggal letudható az újítás, egy külön feltét, egy speciális sajt vagy hús, esetleg saláta helyett valami extra - az alap 80-90%-a ugyanaz marad.
A Zing Burger esetében az utolsó három promóciós burger is ezt a stratégiát követte, a Captain Cheese a sajt volt a középpontban, a sörburger egy sörös mártást és sörretek salátát kapott, a Balcsi burger meg a szokásos Balaton-szezonból próbált újat húzni. A nagyobb láncokban még inkább megszorul a kreativitás, a Burger King új kínálata jellemzően 1-2 hozzávalóval letudja, a Brie egy brie sajtot, a Roasted Onion meg sülthagymát kap - de az alap burger ugyanaz. Itt viszont már kissé beúszik a pop-kultúra, a Valmar burger ugyanis már meglovagolta az azonos néven futó zenekart, ebből a szempontból élvonalbelinek nevezhető a próbálkozás ugyanis filmes és celeb-témájú ételekkel itthon ritkán találkozni a nagy láncokban.
Az utóbbi időben igazán kreatív próbálkozásokat a kisebb koncepcióktól láthattunk. A Bamba Marha magasabb árkategóriával, merészebb ízöszállításokkal próbálkozik és néha érzékenyen bele tapintanak a köztudatba egy-egy próbálkozással. A Downtown burgerük a sneaker-mániát lovagolta meg, habár a névválasztás hagy kívánnivalót. A hazai étteremlánc jó érzékkel meglovagolta a Barbie-lázt is egy külön poszttal, habár a külföldi trendektől eltérően erre külön burgert erre már nem adtak ki. Ennél zseniálisabb húzás volt viszont, ahogy beszálltak az AI-trendbe, amikor itthon is egyre többen váltak érdekeltté a mesterséges intelligenciában, akkor a Bamba Marha generált képekkel és mémekkel árasztotta el a közösségi médiát, majd minderre egy aranyba márott AI burgert is kiadtak.
Sajnos többnyire, a Bamba Marha féle próbálkozások képezik a kivételt itthon. A McDonald's legtöbb promóciója az utóbbi időben az alapanyag-fókuszt követte, most kivételesen - feltehetőleg az amerikai központ közreműködésével - meg próbáltak rászállni a Disney Loki című sorozatára egy külön édes-savanyú szósszal, de a biztonsági játékot jól szemlélteti, hogy már a sokadjára visszatérő ajándék poharas kampányt futtatják, mégis hazai szinten az egyik legnagyobb étterem franchise-ról van szó.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT
A baguette és croissant után nem meglepő, hogy az egyik ikonikus pékség hálózat Franciaországban indult. Mára viszont már globális jelenlétre tett szert.
10 év után 800 egységet nyitott és 20%-os piaci részesedést szerzett a lengyel gasztro szektor kültéri szegmensében a Sweet Gallery.
A 2000-es évek elején szinte minden európai országban jelen volt a hálózat, Németországban a Benelux államokban, sőt még hazánkban is. Akkoriban több problémával is küzdött a franchise óriás, hiszen az új piac teljesen más elvárásokat támasztott a hálózat elé. Amikor 2002-ben kivonult a Wendy’s Magyarországról az volt a közvélekedés, hogy drágább versenytársainál, és ezért nem tudta elérni a kívánt forgalmat.
Egy érdekes gasztro lehetőséget kínál a Bike Cafe mely az Ice Cream almárka alatt kerékpáros modelljében fagylalttal hódítaná meg az utcákat.
Tavaly év végén már felreppentek a hírek miszerint hazánkban is megnyílhat végre az első Five Guys. Ennek apropóján is érdemes belenézni, hogy milyen pszichológiai trükköket alkalmaznak a franchise hálózatok, különösen az éttermek, hogy jobban hozzáférjenek a pénztárcánkhoz.
legolvasottabb
A franchise, mint gazdasági forma több mint 300 szektorban van jelen, az éttermektől a fodrászokon át, az online oldalakig.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
A magyar ingatlanpiac most robbanás előtt áll, és ebben a dinamikus környezetben minden vállalkozás álma a gyors növekedés és a stabil alapok. De mi a jobb választás: egy saját ingatlaniroda indítása a nulláról, vagy csatlakozni egy bejáratott franchise hálózathoz, mint az Immo1?
Az ingatlanos szakma társadalmi megítélése ellenére egy gyorsan megtérülő befektetéssé válhat.
A franchise hálózatok jobb megértésének érdekében kategóriákra bonthatóak. Általában a tevékenység vagy a vállalati struktúra által.
népszerű a fórumban
Az egymilliárd fontos határ
Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...
Az igazi sportbár hangulat
THE TILTED KILT... :)
Egészség és élvezet együttese
Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano
Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!
Négy az egyben
Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Kedves Zizu! További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise
Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.