Feszűl a húr az étteremláncok és a munkaerőpiac között

Taco Bell
Taco Bell / Az amerikai étteremlánc új egységei már főleg drivethru-ra épülnek és egyre több franchise helyezi erre a hangsúlyt
Kedd
2023.04.11.
A ChatGPT óta állandó sajtó visszhangja van az AI alapú eszközöknek, de a legnagyobb franchise hálózatok már jó néhány éve dolgoznak a saját megoldásaikon.
 

Ez nem meglepő annak fényében, hogy az Egyesült Államokban a megélhetést aligha biztosító gyorséttermi pozíciókra állandó munkaerő hiány mutatkozik, a márkáknak tehát meg van kötve a keze: fizetésemelést nem igen tudnak adni, a jelenlegi összegért viszont nem szívesen dolgozik senki - a megoldást papíron az AI eszközök jelenthetik.

Még messze vagyunk a futurisztikus jelenettől, ahol robotok rakják össze a rendelést a konyhán - habár néhány lánc már több lokáción is tesztel ilyen berendezéseket. Viszont vannak csatornák, ahol komoly teret tud hódítani az AI, méghozzá gyorsan. Elsősorban a drive-thru, autós rendeléseket és a telefonos kiszolgálást helyettesítené több márka.

Az Egyesült Államok legnagyobb láncai közül a Taco Bell, Chipotle, Popeyes és a Domino's is tesztel már AI hang asszisztenseket. Az utóbbi hetekben a Wingstop élesben is bevezette a saját ConverseNow által fejlesztett "robotját", hogy a telefonos rendeléseket levezesse, ugyanez a megoldás műküdik a Domino's és Fazoli's étteremláncokban.

Állandó vitát jelent a fogyasztók és a vállalatok között az automatizáció etikai kérdése, marad-e munkahely ha mindent robotokra bíznak a hálózatok? Egy rövid történelmi visszatekintés esetén ennek az ellenkezőjét láthatjuk: a gyártósorok elterjedése nem okozott munkanélküliséget, pedig már több évtizede terjednek ehhez köthető rémhírek. A gyorséttermi szektorban erre a legjobb példa az önkiszolgáló kioszkok bevezetése, melyhez a legtöbb fogyasztó szintén az éttermi személyzet létszámcsökkentését kötné - hiszen minek álljon a kasszában egy alkalmazott, ha a vendég önállóan is leadhatja rendelését? Az eddigi kimutatások alapján azonban ez a félelme se vált valóra, a kasszából a konyhába kerültek át az emberek, de a legtöbb ehhez köthető kutatás arra jutott, hogy érdemi létszámcsökkentés nem történt. Mindezek ellenére még a jövő zenéje, hogy az önkiszolgáló drive-thru és telefonos asszisztensek hogyan érintik a piacot, azt már a legtöbb előrejelzés kimutatta, hogy a megszokott telefonos ügyfélszolgálatoknak akár már a közeljövőben is megáshatja a sírját a technológia.

A McDonald's 2019 óta már élesben is elkezdte ezen alapon tesztelni saját AI megoldását. Az étteremlánc az elsők között kezdett modernizálásban, így pl. érintőképernyős kioszkok bevezetésébe. Ennek érdekében a franchise hálózat több induló tech startupot is felvásárolt az utóbbi években. Habár a közösségi médiában egyenlőre vegyes tapasztalatok mutatkoznak, a technológia nem hibamentes, de ahogyan azt a ChatGPT vagy a képgenerátorok fejlődéséből láthattuk a következő években merőben átalakulhat ezek képessége.

Az amerikai piac jövöjét az úgynevezett "Chipotlane" megoldás vetítheti előre. A Chipotle étteremlánc ilyen néven futó "éttermei" tulajdonképpen már csak átvételi pontként üzemelnek, a gyalog vagy autóval betérő vendégek átvehetik kész rendelésüket, de a helyben fogyasztásra már nem igen van lehetőség. A kisebb alapterületen és vendégtér nélkül sokat tudott így spórolni az étteremlánc. Nem meglepő, hogy a koncepció futótűzként kezdett elterjedni és egyre több étterem nyit hasonló egységeket korlátozott funkciókkal.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.