Kedd
2022.12.06.
Hogyan épült fel Amerika első pizza hálózata és milyen kihívásokkal néz szembe ma.
 

A Pizza Hut 1957-ben indult el Kansasben, Dan és Frank Carney 600 dollárt kértek kölcsön szüleiktől amiből, régi sütőket vettek és egy kis üzletet béreltek. Érdekesség, hogy a legtöbb hálózattal ellentétben a Pizza Hut-nak eredetileg is ez volt a neve, ugyanis az étterem tábláján csak 8 betű fért el a pizza 5 tehát 3 maradt, így jött a hut (magyarul kunyhó). A testvérpár egy év után olyan sikeres lett, hogy az egyik barátjukat meggyőzték, legyen franchise partner, így jött létre a második egység Topekában.

A 60-as, 70-es években még a legtöbb mai hálózat nem volt jelen, így egy lényegében szűz piacot tarolt le a Pizza Hut, 1971-re 1000, 76-ra pedig már 2000 étterem fogadta vendégeit az Egyesült Államokban. Ebben az évben vásárolta meg a Pepsi (PepsiCo Inc.) a rendszert, a gyártó célja az volt, hogy üdítőit bevezesse országos hálózatokba. 

Az új szakmai menedzsment komoly változásokat hozott a rendszer életébe, 1985-re 5000 étteremet nyitottak, és mire 1997-ben létrehozta a PepsiCo a Yum Brands-t a hálózat 7500 egységet számlált.

A Pizza Hut eddigre “a pizzéria” lett Amerikában, szinte minden nagyobb városban jelen voltak és klasszikus beülős családi élményt nyújtottak, lényegében egyedül a piacon. Folyamatos innováció és egyedi megoldások jellemezték a hálózatot, ilyen volt a Pan Pizza vagy éppen a töltött karima.

Az ezredfordulót követően jöttek az első komoly kihívások, a brand célközönséget szeretett volna váltani, a családokról fiatalokra. Megváltozott a logó, a menü és az arculat, eltűnt a klasszikus piros tetős épület. Legalább ilyen lényeges a konkurencia megerősödése, a 60-ban indult Domino’s a 90-es évekre robbant be a piacra, a hálózat fő fogása a gyors kiszállítás volt, ezzel szemben a Pizza Hut-nak 1986-ig nem is volt házhoz szállítása. 

A Pizza Hut azon kevés hálózat közé tartozik, mely elég régóta jelen van a piacon, hogy a világ megváltozzon mellette, a régi beülős éttermeket kisebb kiszállításra fokuszált egységek váltották fel, és mára a legnagyobb kérdés az, hogy majd fél évszázadig világ első vissza tudja-e venni a helyét a Domino’s-tól. 

 

Pizza Pete / A hálózat első kabalája
Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.