A KFC se bírta tovább Oroszországban

KFC
KFC / A hálózat orosz egysége, még a névváltás előtt
Péntek
2022.11.11.
Tovább nő a hálózatok száma, amelyek végleg ott hagyják az orosz piacot.
 

Az elmúlt hónapok visszatérő hírei között van, hogy számos nyugati márka kivonul az orosz piacról. A háborút követő kivonulások főként etikai okból történtek, a szankciókkal egyetértő márkák saját indíttatásból hagyták ott a piacot. Az utóbbi hónapok hírei között viszont főleg kényszer-kivonulásokról hallani már. Olyan helyzetekről van szó, amelyekben az anyacég - ez esetben a KFC - szívesen maradt volna a piacon, de kényszerből mégis ki kellett lépnie.

A Yum! Brands alá tartozó étteremlánc, mintegy 1000 egységet üzemeltetett, melyet most egy helyi vállalkozónak értékesített - ismertlen összegért. Ismerős hír lehet, egyre gyakrabban hallani ugyanis hasonlóakról. A McDonald's egy szibériai átvevőjének adta el a helyi éttermeit, a Starbucks kávézóit pedig egy orosz rapper vette meg - minden esetben ismeretlen összegért. A Nissan autógyártó esetében annyit tudni, hogy oroszországi érdekeltségeit 1 euróért értékesítette az államnak, azzal a megkötéssel, hogy 6 éven belül visszavásárolhatja azokat, míg a Renault az orosz AvtoVAZ részesedésén, 1 rubelért adott tovább.

Azt nem tudni pontosan, hogy milyen mértékben okozta politikai nyomás ezeket a kivonulásokat, de az biztos, hogy a szankciók mellett a nemzetközi márkák aligha tudtak volna maradni. A Toyota példuál 2021-ben 110.000 autót gyártott, míg 2022. augusztásban alig 221 darabot tudott értékesíteni. A zuhanórepülést az ő esetükben is a nemzetközi szankciók okozták, melyek nem csak az orosz piacot, de az ott működő cégek többségét is ellehetetlenítették.

Itt jön be a képbe a KFC, mely hasonlóan a többi konkurens étteremlánchoz új néven folytatja működését az országban. A Starbucks-ból Stars Coffee lett, a McDonald's pedit "Vkusno & tochka" néven fut tovább (amely nagyjából annyit jelent, hogy "Tasty", azaz ízletes). A KFC-ből pedig Rostic's lett és a jövőben nem is használhatja tovább a nemzetközi anyavállalat márkáját.

A töréssel együtt elveszti hozzáférést az orosz leány a titkos 11 fűszerből álló receptúrához is - habár ez valószínűleg nem akadályozza majd me a partnereket majd abban, hogy emlékezetből meg ne próbálják rekreálni azt.

A Yum! Brands már júliusban elkezdte tervezni a kivonulást, de csak most októberben jutottak el odáig, hogy továbbadjanak az oroszországi érdekeltségeiken. Egyenlőre - mint minden más kilépő étteremnek - a KFC-nek is bizonytalan a jövője. A még májusban kivonuló McDonald's utódja mindenesetre nem mutat jó példát, a hálózatról állandó panaszokat lehet olvasni, legyen szó a sültkrumpli hiányról, penészes hamburgerekről vagy romlott alapanyagokról - mindezt annak ellenére hogy papíron a hálózat arculata alig változott és a korábbival szinte teljesen megegyező étlappal rendelkezik.


népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.