Péntek
2022.10.21.
Interjú Szekrényesi Jánossal a 20 éves Pizza Karaván tulajdonosával, a két évtized nehézségeiről és sikereiről, és a jövő kihívásairól.
 

Mikor nyitott az első Pizza Karaván?

Pontosan 20 éve működünk, hiszen az első hatvani étterem már 2002 óta fogadja a vendégeket.

Mi adja a koncepció alapját, lényegét?

A Pizza Karaván alapvetően a házhozszállításra specializálódott. A pandémia pedig bebizonyította, hogy a koncepciónk bizonyos mértékben válságálló és kiválóan képes túlélni a nehezebb gazdasági helyzeteket is.

Már 2002 óta kvázi szellemkonyhaként működik a hálózat?  

Igen, mi azt láttuk, hogy ebben a szegmensben egy hatalmas lehetőség rejtőzik, főleg akkoriban. 20 éve még teljesen ismeretlen volt ez a működési forma. Hazánkban elsőként álltunk rá hálózati szinten a kizárólag elviteles értékesítésre. A partnereinktől csak azt vártuk el, hogy egy kis konyhát üzemeltessenek, ahonnan ki tudják vinni a pizzáinkat. Ebből a szempontból messze megelőztük a piacot, hiszen akkoriban mindenki hagyományos étteremben gondolkodott. 

Az üzemi konyhák csak a munkahelyi étkeztetésben voltak jelen, ahol elkészítették az ételt, majd tovább vitték az eladó térbe, esetleg egy melegítő helyiségbe. Tehát a szellemkonyha, mint olyan, sem jogilag, sem fizikálisan nem létezett, nagyon kevés ilyen volt. Mi pedig kizárólag erre a modellre fókuszáltunk, mely nagyon működőképesnek bizonyult. 

Ezt követően viszonylag gyorsan fejlődött a hálózat, 2008-ra 40 konyhánk volt. A válság hatására megtorpant a piac és sok partnerünk sajnos tönkrement. 

Nem a fogyasztással tartós visszaesésével volt elsősorban a baj, a válság ugyanis pénzügyileg ingatta meg a vállalkozásokat, rengetegen nem rendelkeztek elegendő likvid tőkével, tehát néhány veszteséges hónap után elfogyott a pénzük és be kellett végleg zárniuk. 

A válságot követően már sokkal óvatosabban nyitottunk új egységeket, illetve szigorúan megvizsgáltuk a belépő partnerek anyagi hátterét. 

Az egységek többsége vidéken található, ez szándékos vagy körülmények hozták így? 

2012-től Budapesten megjelentek más hálózatok és egyre többen kínáltak pizza házhozszállítást. Éppen ezért a vidékre fókuszáltunk, nem csak Budapest, de a nagyobb városok is szinte mind túltelítettek, így kézenfekvő volt, hogy elsősorban kisebb települések nyissunk.  

Budapesten is sok egységünk volt, de pont a piaci elvárások és a konkurencia miatt, ezek mind beülős éttermek voltak. 2019-ben, amikor megérkezett a pandémia ezeket az egységeket gyakorlatilag bezárásra kényszerítette, és már nem is nyitottak újra. 

Jelenleg 23 működő egységünk van, ebből 3 saját, 20-at pedig a franchise partnerek üzemeltetnek.

Most is keresnek új franchise partnereket?

2019 óta a partnerek felvétele szünetel, jelenleg annyi a bizonytalansági tényező, hogy én nem látom értelmét új egységek megnyitásának, egészen addig, amíg ez a zavaros időszak le nem zárul. Sőt én arra számítok, hogy a következő válságban - mely éppen kibontakozik - újabb egységeket fogunk veszteni. Ugyanabból az okból, mint 2008-ban, a franchise partnerek egy része nem rendelkezik kellő likvid tőkével. 

Sajnos az új egységek esetében még nem telt el kellő idő ahhoz, hogy elegendő tőkét tudjanak felhalmozni, a különböző uniós vagy államilag támogatott kölcsönökre pedig sok esetben nem jogosultak.

Mi az országos tendencia, mire számít a szektorban?

Néhány rémísztő adatot már lehetett hallani, mint hogy a vendéglátóhelyek 30-50%-a be fog zárni. Ez hatalmas érvágás lenne a vállalkozói szektornak, és az országnak is.  

A túlélő éttermek akkor jelentős verseny előnyben lehetnének.

Nem feltétlenül, lehet, hogy a fogyasztás 3-4 év múlva tér csak vissza a válság előtti szintre. Addigra pedig új vendéglátóhelyek nyílnak. Sajnos egy jelentős réteg elszegényedik és ők kiesnek a piacról, így kevesebb étteremre, kevesebb vevő is jut. 

Én ki merem jelenteni, hogy ennek a helyzetnek nyertesei nem lesznek.

 

Pizza Karaván / A magyar hálózat már 164 településre szállít pizzát
Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.