Új front nyílik az étteremláncok csatájában

Chippy
Chippy / A Chipotle új "alkalmazottja"
Péntek
2022.10.07.
Egy új menü, egy különleges arculat, az ízek vagy a mosolygós személyzet már nem elég a versenyben maradáshoz. Az élharcosok a robotoktól, a mesterséges intelligenciáig mindent bevetnének, hogy előnyhöz jussanak.
 

A franchise éttermek hajnalán a McDonald's a gördülékeny, villámgyors kiszolgálással lopta be magát az amerikaiak szívébe. Ma már ez egy magától értetődő eleme az olajozottan működő franchise hálózatoknak. Legalábbis egészen idáig, a pandémia óta ugyanis csendben zajlik a következő nagy fejlesztési forradalom, mely ismét vízválasztó lesz a kiemelkedő és az átlagos márkák között.

A Chipotle csak egyik a legnagyobb amerikai étteremláncok közül, amelyik az élvonalban keresi az innovációs lehetőségeket. A teszt üzemmódban bevezetett fejlesztések között megtalálható például egy kereslet-előrejelző rendszer is. A mesterséges intelligencia meg mondja az alkalmazottaknak mikor, mennyi adagot készítsenek elő az egyes fogásokból az alapján, hogy éppen mekkora forgalomra lehet számítani. Nem kell többé a konyhán dolgozóknak óvatosan navigálniuk a rendeléseket, hogy minden vendég időben megkapja amit kért. Ráadásul mindemellett az ételek frissen készülnek és tovább csökken a rendelés, illetve a kiszolgálás között eltelt idő.

A hűségprogram fejlesztésében automatikus check-int is megvalósított a lánc. Hazánkban ehhez hasonló a Burger King megoldása, mely automatikusan felajánlja a felhasználóhoz legközelebb eső éttermet a rendeléshez. A Chipotle ennél egy lépéssel tovább megy, az egység közelébe érve ugyanis - amennyiben azt a user jóváhagyta - automatikusan összepárosítja a vendég rendelését a sorszám rendszerrel. A vásárló a telefonjából értesül ha elkészült a rendelése és emlékezteti a kasszánál a hűségkedvezmény beváltására is.

A digitális megoldások mellett a manuális munkaerő hatékonyságát is javítaná az étteremlánc. A White Castle után a Chipotle is elkezdett konyhai robotokat tesztelni. Mindkét hálózat számára a Miso Robotics gyártja a gépeket, a Chipotle esetében pedig egy személyre szabott tortilla-készítő apparátust raktak össze, mely önállóan képes a snack összeállítására. Habár a Chipotle jelenleg egyetlen éttermében teszteli a gép bevezetését a közeljövőben valószínűsíthető, hogy hálózati szintű lesz a gépek térnyerése. A White Castle esetében a gyerekcipőben járó gépet most már több, mint 100 egységben tervezik bevezetni a konyhai folyamatok támogatásához. Ez nem is meglepő ha azt vesszük, hogy az eszköz közel 30%-kal növelte a konyha termelékenységét.

A Chipotle jelenlegi próbálkozásai kísértetiesen hasonlítanak a McDonald's fejlődésére még a pandémia előtt. Akkor a hálózat az elsők óriások között volt a kiosk-ok bevezetésében és azóta is számos kisebb-nagyobb tech céget vásároltak fel a szolgáltatásaik bővítéséhez. A tacos lánc is 50 millió dollárt tett félre hasonló felvásárlásokra és befektetésekre a következő években. A fejlesztések nem csak a működést gyorsítják fel, de egyben a piacot kínzó munkaerőhiányra is választ adhatnak, hiszen a legtöbb étteremlánchoz hasonlóan a Chipotle-nek is állandó fejtörést okoz az új alkalmazottak becserkészése.

 

Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.