Az étteremszektor trendjei 2022-ben

Flippy
Flippy / Az első igazán önálló feladatok elvégzésére is képes robotgép ami megjelent egy franchise hálózatban
Szerda
2022.02.16.
Robotok, zsugorodó étlapok és fenntarthatóság fogja jellemezni a szektort a szakértők szerint.
 

Az európai vendéglátó szektor innováció néhány évvel szokták követni a nyugati tendenciákat, így ha az itt felsoroltakat nem is tapasztalhatjuk meg idén a hazai éttermekben, az elkövetkezendő években valószínűleg nálunk is fokozatosan megjelenhetnek majd.

Robotika az éttermekben

Kísérleti jelleggel már, de több franchise hálózat próbálkozott a konyhai folyamatok automatizálásával. A pandémia csak tovább gyorsította ezt a tendenciát, hiszen a különböző segélyek, a home office és a bezárások közepette megváltoztak a munkavállalók elvárásai. Az inflációval együtt a bérek is növekedésnek indultak az Egyesült Államokban, olyan mértékben hogy egyes munkaadóknak már relevánssá vált a kevésbé képzett munkaerő lecserélése.

A White Castle étteremlánca például már 2020 végén robotokat tesztelt a hamburgerpogácsák sütésére, a hálózat most további 10 étteremre akarja kiterjeszteni a próbát. Az általuk tesztelt robot második verzióját is beüzemelték már, ez már komplexebb feladatokat is el tud látni, pl. sült krumplit sütni. Az Inspire Brands – több franchise lánc tulajdonosa – szintén próbálkozik az automatizálással, tavaly év végén ők is beüzemeltek egy hasonló gépet.

Egyszerűbb étlapok

A globális logisztikai problémák hatására a franchise hálózatokban is beszűkülnek a lehetőségek. A mester partnereknek kreatív ötletekkel kell előrukkolnia, hogy a rendelkezésre álló kevés alapanyagból a lehető legtöbb különböző ételt elő tudják állítani.

A helyi beszerzés súlya is nőni fog a kínálatban, a legnagyobb étteremláncoknak is lokalizálódnia kell, a fagyasztott alapanyagok utaztatása helyett. Ez a trend több szervezet előrejelzésében is megjelent.

Gyakori megoldás lehet, hogy az éttermek csak minimális számú különböző alapanyagból rendelnek be és azok különböző párosításait teszi fel az étlapra különálló ételek formájában.

Környezettudatosság

Még néhány évet várnunk kell mire a mesterséges hús elérhető távolságba kerül franchise szinten – addig is viszont a növényalapú húspótlók dominanciájára lehet számítani. Az amerikai éttermi szövetség 350 konyhafőnök megkérdezése után a második helyen említette ezt a trendet saját jelentésében.

A fenntarthatóság nem csak a növényi alapú ételekre és a hús mellőzésére terjed majd ki, ahogy itthon az EU-s szabályok hatására például tavaly az éttermeknek papírra kellett cserélnie sok csomagolóanyagát.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.