Az étteremszektor trendjei 2022-ben

Az európai vendéglátó szektor innováció néhány évvel szokták követni a nyugati tendenciákat, így ha az itt felsoroltakat nem is tapasztalhatjuk meg idén a hazai éttermekben, az elkövetkezendő években valószínűleg nálunk is fokozatosan megjelenhetnek majd.
Robotika az éttermekben
Kísérleti jelleggel már, de több franchise hálózat próbálkozott a konyhai folyamatok automatizálásával. A pandémia csak tovább gyorsította ezt a tendenciát, hiszen a különböző segélyek, a home office és a bezárások közepette megváltoztak a munkavállalók elvárásai. Az inflációval együtt a bérek is növekedésnek indultak az Egyesült Államokban, olyan mértékben hogy egyes munkaadóknak már relevánssá vált a kevésbé képzett munkaerő lecserélése.
A White Castle étteremlánca például már 2020 végén robotokat tesztelt a hamburgerpogácsák sütésére, a hálózat most további 10 étteremre akarja kiterjeszteni a próbát. Az általuk tesztelt robot második verzióját is beüzemelték már, ez már komplexebb feladatokat is el tud látni, pl. sült krumplit sütni. Az Inspire Brands – több franchise lánc tulajdonosa – szintén próbálkozik az automatizálással, tavaly év végén ők is beüzemeltek egy hasonló gépet.
Egyszerűbb étlapok
A globális logisztikai problémák hatására a franchise hálózatokban is beszűkülnek a lehetőségek. A mester partnereknek kreatív ötletekkel kell előrukkolnia, hogy a rendelkezésre álló kevés alapanyagból a lehető legtöbb különböző ételt elő tudják állítani.
A helyi beszerzés súlya is nőni fog a kínálatban, a legnagyobb étteremláncoknak is lokalizálódnia kell, a fagyasztott alapanyagok utaztatása helyett. Ez a trend több szervezet előrejelzésében is megjelent.
Gyakori megoldás lehet, hogy az éttermek csak minimális számú különböző alapanyagból rendelnek be és azok különböző párosításait teszi fel az étlapra különálló ételek formájában.
Környezettudatosság
Még néhány évet várnunk kell mire a mesterséges hús elérhető távolságba kerül franchise szinten – addig is viszont a növényalapú húspótlók dominanciájára lehet számítani. Az amerikai éttermi szövetség 350 konyhafőnök megkérdezése után a második helyen említette ezt a trendet saját jelentésében.
A fenntarthatóság nem csak a növényi alapú ételekre és a hús mellőzésére terjed majd ki, ahogy itthon az EU-s szabályok hatására például tavaly az éttermeknek papírra kellett cserélnie sok csomagolóanyagát.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT

A Haris közben nemrégiben megnyílt Waffini-ben jártunk. Az átadó ünnepségen a vendégek találkozhattak Kocsis Paulinál, mi pedig Ködmön József franchise partnerrel beszélgettünk.
A McDonald's a legnagyobb franchise hálózatok között van mely elhagyja az országot Ukrajna megtámadását követően.
Hogyan egyeztethető össze a darts és egy prémium étterem?
Használható marketing eszköz-e a nagy hálózatoknak, ha összeállnak egymással? Egy kozmetika és gasztro márka példája alapján nagyon is az.
Április közepén nyitott meg első svájci Cafe Frei Lac de Neuchâtel közelében.
legolvasottabb

Húsz éves szünet után ismét megvetette a lábát a Wendy's az Egyesült Királyságban, és vele Európában.
Az Arby’s erős 2015-ös értékesítési adatokat jelentett Amerikában. Most ugyanezt akarják látni külföldön, pl. Magyarországon is.
Lettország nem egy nagy piac, mégis többtucat sikeres koncepciónak ad otthont. Mostantól egy új, országos franchise portál könnyítheti meg a magyar márkák terjeszkedését a Balti régióban.
Petrov Krisztina háromgyermekes anyukaként vágott bele saját franchise vállalkozásába, miután találkozott az Indiso sóterápiával.
Komplex támogatás, megfelelő üzleti terv, a gyerekek szeretete és elhivatottság. Ez a receptje a tökéletes LCF Kids Klub nyelviskolának.
népszerű a fórumban
Az egymilliárd fontos határ
Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...
Az igazi sportbár hangulat
THE TILTED KILT... :)
Egészség és élvezet együttese
Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano
Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!
Négy az egyben
Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Kedves Zizu! További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise
Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.