A Coca-Cola megveszi a Costa Coffee-t

Európát már meghódította / A hazánkban is népszerű Costa Coffee jelenleg 23 egységgel rendelkezik Magyarországon, ebből a legtöbb a fővárosban található.
Szerda
05.09.2018
A világ második legnagyobb kávézó franchise hálózatának felvásárlásával a Coca-Cola bevonult a meleg italok piacára is.
 

A Coca-Cola a világ egyik (ha nem a) legismertebb márkaneve. Ez a fekete színű szénsavas üdítőital szinte a világ összes országában kapható, a családi étkezések már-már elmaradhatatlan nedűjévé vált. A globális lábnyom növelése pedig folyamatosan napirenden van, ugyanis a Costa Coffee felvásárlásával nem más célja volt a Coca-Cola vezetőségnek, mint bekerülni a meleg italok piacára is. Ehhez remek ugródeszkát jelenthet a Costa, hiszen a kávéóriás a világ második legnagyobb kávéházláncának számít. Brit lapértesülések szerint az adás-vétel 2019 első felében realizálódhat.

A Whitbread csoport 1995-ben vásárolta meg a brit, akkoriban 39 üzlettel rendelkező Costa kávéházláncot 19 millió fontért (akkori árfolyamon nagyjából 4 milliárd forintért). Azóta a Costa Coffee a világ egyik legnépszerűbb kávézó márkájává vált, egységeinek száma közel négyezerre nőtt (2400 kávézó az Egyesült Királyságban, további 1400 pedig 30 külföldi, nemzetközi piacon található). A mostani akvizíció 3,9 milliárd fontjába (nagyjából 1400 milliárd forintba) kerül a Coca-Cola-nak, így tehát a Whitbread remek hozamot ér el 23 évvel ezelőtti befektetésén.

A Whitbread számos üzletet igazgat(ott) egyetlen fedél alatt, így a Costa kávéházláncot, a Premier Inn szállodaláncot és számos egyéb éttermet is, azonban az idei év elején bejelentették, a kávézóláncot önálló cégként kívánják bevezetni a tőzsdére. Mindezek tudatában Alison Brittain, a Whitbread vezérigazgatója szerint a mostani felvásárlással nem csak a Coca-Cola járt jól, hanem a Whitbread is, hiszen az akvizícióval sokkal magasabb árat kaptak a kávéházláncért, mintha az önálló vállalatként folytatta volna útját a tőzsdén.

„A kávé az egyik legerősebben növekvő kategória a világon, ezért a Coca-Cola-nak bővítenie kell portfólióját a kávé és az egyéb meleg italok piacán” – nyilatkozta James Quincey, a Coca-Cola vezérigazgatója. Elmondása szerint a Coca-Cola az ital üzletágban csupán a meleg italoknál nem rendelkezett globális márkával, ezért a Costa felvásárlása tökéletes lépés volt a számukra. Ugyanakkor a vezérigazgató azt is elismerte, hogy a kiskereskedelmi értékesítés új terepnek számít a Coca-nak, de hozzátette, a Costa egy erős vezetői csapattal rendelkezik, ezért igyekezni fognak olyan vonzó ajánlatot tenni számukra, hogy az elkövetkezendőkben már a Coca-Cola színeiben alkothassanak majd egy csapatot.

A Costa az elmúlt időszakban Kínára, a kínai hálózatfejlesztésre összpontosított és a közeljövőben az ázsiai térségben szeretnék megtriplázni kávéházaik számát, hogy adott esetben meg is előzhessék a piacvezető Starbucks kávézóláncot. Bár igaz, hogy a felvásárlást win-win szituációként írják le az akvizícióban résztvevő felek, ugyanakkor Nicholas Hyett tőkeelemző szerint a Costa elvesztése mégiscsak valamelyest keserédes lépésnek tekinthető, hiszen a Costa már régóta a Whitbread koronájának ékköve volt és hatalmas növekedési potenciállal rendelkezik, így - a felvásárlási summa ellenére is - több befektetőt szomorúan érinthet ez a lépés.

Mindenesetre a Whitbread a befolyt összeget egyrészt adósságai rendezésére, másrészt Premier Inn szállodai üzletágának további fejlesztésére kívánja fordítani. Az pedig a jövő zenéje marad, hogy a Coca-Cola szárnyai alatt merre fejlődik tovább a kávéóriás.