A legnépszerűbb franchise márka: KFC

A legerősebb franchise márkák listájának összeállításakor olyan szempontokat vettek figyelembe, mint az online követők, a franchise partnerek és egységek száma, illetve a márkaismertség és reputáció a fogyasztók körében.
Vasárnap
10.09.2017
A franchise ágazat legerősebb márkái 2017-ben a KFC, a Dunkin’ Donuts és a McDonald’s.
 

Sokféleképpen lehet értékelni és összehasonlítani a franchise vállalatokat. Hány franchise partner és általuk üzemeltetett egység működik a márkanév alatt? Mennyire növekszik a hálózat egésze? Mennyire átfogó és hatékony a támogatási rendszer, ami a franchise partnereket segíti? Az Entrepreneur magazin története során most először olyan szempontok alapján mérte össze a franchise hálózatokat, mint a népszerűség és márkaismertség, hogy megtudják mely vállalatoknak sikerült leginkább szeretett, ismert és robusztus márkát kiépíteni.

A ”Top franchise márkák” rangsor összeállításánál a legjobb amerikai franchise hálózatokat rangsoroló Franchise 500 lista idei ötszázas mezőnyét vették alapul, és olyan szempontok alapján vizsgálták a “franchise elitet”, mint a követők száma a közösségi oldalakon, a rendszerméret, franchise átadóként eltöltött évek száma – és, hogy mindezek együtt hogyan voltak képesek hosszantartó kapcsolatot kiépíteni a rajongókkal, fogyasztókkal.

A franchise márkák top tízes listája egyértelműen a gasztro-franchise márkák uralmát mutatja, ugyanis a tíz legerősebb franchise márkából (a 7-Eleven áruházlánc kivételével) kilenc a gasztronómia és éttermivendéglátás ágazatból került ki. Az első helyen az idei évben a Kentucky Fried Chicken (FKC) végzett – Sanders ezredes csirkés márkáját a magyarországi közönségnek sem kell bemutatni. A dobogó második fokát a Dunkin’ Donuts foglalhatta el, amely elsősorban amerikai fánkokat kínál vendégeinek. A menü a vállalat 1946-os megalapítása óta persze jelentősen bővült, így a kínálatban ma már szerepel többféle muffin, sütemény, egyéb desszertek, különböző teák és kávék. A McDonald’s, az összesített listán elért 2. helyezése után, a márkaerősség kategóriában a dobogó harmadik fokára szorult.

A top 10 franchise márka kevesebb, mint fele van jelen Magyarországon. Olyan világhírű franchise óriásokra még várniuk kell a hazai fogyasztóknak, mint a Baskin-Robbins (5.), Taco Bell (7.), Dairy Queen (8.) vagy Papa John’s (9.). Azonban vannak pozitív jelek ezen márkák magyarországi lehetséges megjelenésével kapcsolatban, így például – amellett, hogy a Dairy Queen, valamint az Arby’s (19.) és a Denny’s (47.) már most is számol a magyar piaccal – a Taco Bell közelmúltbéli indulása Romániában, a Dunkin’ Donuts ausztriai vagy a Papa John’s lengyelországi sikerei további bizakodásra adhatnak okot.

Top 10 franchise márka (2017):

  1. KFC (csirkés gyorsétterem)
  2. Dunkin’ Donuts (fánkozó és kávézó)
  3. McDonald’s (hamburgerek, gyorsétterem)
  4. Subway (szendvicses gyorsétterem)
  5. Baskin-Robbins (fagylaltozó és kávézó)
  6. 7-Eleven (élelmiszerlánc)
  7. Taco Bell (mexikói gyorsétterem)
  8. Dairy Queen (fagylaltozó és gyorsétterem)
  9. Papa John’s (pizzéria, gyorsétterem)
  10. GNC Franchising (joghurt és egészséges ételek, salátabár)