A McDonald’s 94 étteremmel rendelkezik Magyarországon, melyek nagyjából felét, 48-at üzemeltetnek franchise partnerek. Világszerte a McDonald’s márkanév alatt 37 ezer gyorsétterem működik 119 országban, közel 420 ezer alkalmazottal; a hálózat árbevétele pedig meghaladja az évi 25 milliárd dollárt.
Hétfő
19.12.2016
A gyorsétterem óriás bejelentette, Luxemburgból korábbi központjába, Nagy-Britanniába teszi át székhelyét.
 

A világ egyik legismertebb amerikai vállalata, a gyorsétterem óriás McDonald’s úgy döntött, hogy átteszi európai székhelyét Luxemburgból korábbi központjába, Londonba. Ehhez egy új holdingtársaság megalapításáról határozott a vállalat, amely az Egyesült Államokon kívüli, szellemi tulajdonjogokból és franchise díjakból származó bevételeket fogja kezelni.

A McDonald’s döntésének alapjául szolgálhattak azok az Európai Uniós intézkedések, melyekkel azt akarják elérni, hogy a vállalkozásoknak – különös tekintettel a multinacionális vállalatokra – ott, abban az országban kelljen adót fizetniük, ahol az árbevételt realizálták. Ennek kapcsán a közelmúltban civil szervezetekből álló csoport vádolta meg adóelkerüléssel a gyorsétteremláncot, és fordult az EU illetékes szervéhez közreműködésért, amely lefolytatja a vizsgálatot. Az állításokat a McDonald’s visszautasította, és kiemelte, hogy csak 2011-2015 között több mint 2,5 milliárd euró vállalati adót fizettek.

A McDonald’s (8 év utáni) visszaköltözésének bejelentését üdvözölte a brit kormány, amely a növekedés és munkahelyteremtés ígéretét látja a lépésben. A gyorsétteremlánc ezzel a legújabb tagja azon multinacionális vállalatok (mint az Apple, a Google vagy a Facebook) sorának, melyek beruházásaik növelése mellett döntöttek Nagy-Britanniában. A brit gazdaság ezekkel a „mozgásokkal” újra visszacsalogatni látszik a BREXIT-tel elvesztett piaci bizalom egy részét, és valamennyire ellensúlyozni tudja a szavazás utáni tőkekiáramlást.