A franchise ikon globális lábnyoma

3. Egy férfi 1972 óta minden nap evett egy Big Mac-et.
Donald Gorsky tartja a legtöbb Big Mac elfogyasztásának Guinness rekordját. Legalább egyet 1972 óta mindennap megeszik, élete során így már 16 ezer fölött jár. Az amerikai férfi emellett azt is elmondhatja magáról, hogy az USA minden államában evett már Big Mac-et.
Péntek
15.07.2016
10 érdekesség a franchise ikonként számon tartott McDonald’s hálózatáról, amiről eddig esetleg nem hallott.
 

Van ország, ahonnan kitiltották, míg a világ más részén hihetetlen népszerűségnek örvend. Van ország, ahol innovációs és munkahelyteremtő képességét méltatják, megint máshol többmillió eurós adóelkerüléssel vádolják. Egy dolog azonban biztos, a világ minden szegletében hallottak a McDonald’s-ról. Az Entrepreneur magazin a közelmúltban összeszedte a franchise óriással kapcsolatos legmeghökkentőbb tényeket és érdekességeket – ezekből szemezgettünk:
1. Egy 92 éves hölgy a McDonald’s legidősebb alkalmazottja.
Goh Gwek Eng egy szingapúri McDonald’s étteremben dolgozik. Eng asszonynak 10 gyermeke és 20 unokája van, de miután az utódok kirepültek, túl csöndesnek találta az otthonlétet. Az 1924-es születésű asszony elmondása szerint, nem tervez a közeljövőben (újra) nyugdíjba menni, addig fog a McDonald’s-nál dolgozni, amíg egészséges. Bár azt elismerte, hogy a sütő mellett azért néha meleg van.
2. Egy Chicken McNugget csirkefalatot 8.100 dollárért értékesítettek az Ebay-en.
A szóban forgó Chichen McNugget ugyanis egyértelműen George Washingtonra hasonlított. 23-man licitáltak a három éves falatkára, és ugyan az Ebay tiltja a lejárt élelmiszerek értékesítését, ezúttal kivételt tett. A McNugget-et értékesítő Rebekah Speight egyébként a helyi templomba járó gyerekek nyári táboroztatására gyűjtött.

4. A McDonald’s több játékot értékesít, mint a Hasbro és a Mattel.
A McDonald’s nagyjából 1,5 milliárd játékot értékesít világszerte – többet, mint a Hasbro vagy a Mattel.

5. Ronald McDonald-ot többen ismerik, mint a Mikulást.
A Fast Food Nation c. könyv szerint a McDonald’s ”arcát”, kabalafiguráját jelentő Ronald McDonald-ot világszerte a gyerekek 96 százaléka felismeri, amivel az egyetlen kitalált karakter, aki ismertebb a Mikulásnál.

6. Justin Timberlake és Pharell Williams is dolgozott a McDonald’s „I’m lovin’ it” főcímdalán.
A McDonald’s “I’m Lovin’ it” c. főcímdalát előadó Justin Timberlake a becslések szerint hat millió dollárt keresett ezzel a projekttel. És nem ő volt az egyetlen, Pharell Williams 2003-ban adott ki egy ”I’m Lovin’ It” EP-t, ami a belga toplisták élére is került.

7. A Hong-Kong-i McDonald’s éttermekben esküvőt is rendeznek.
Ha Hong-Kongban lakik, és éppen házasodás előtt áll, akkor szerencsés. 9.999 dollárért (kb. 2,85 millió forint) ugyanis egy Love Forever esküvői partiban lehet része a helyi McDonald’s étteremben – a sültkrumpli természetesen benne van az árban.

Studio Figura

8. A világ 75 országában nincsen McDonald’s.
Óriási globális lábnyoma ellenére, Észak-Koreában, Bolíviában vagy épp Izlandon sincs McDonald’s. A Világatlasz szerint nyilvántartott 194 ország közül ”csak” 119-ben van jelen a márka.

9. A McDonald’s a Föld népességének 1 százalékát eteti meg naponta.
Minden egyes nap 68 millió embert szolgál ki a McDonald’s étteremhálózata – ez a világ népességének kb. 1 százaléka. A McDonald’s 75 hamburgert értékesít másodpercenként.

10. A Filet-O-Fish halas szendvicsek negyedét böjt alatt értékesítik.
A McDonald’s a ’60-as években emelte be kínálatába a Filet-O-Fish szendvicset, amikor az egyik franchise partner azt akarta elérni, hogy katolikus vendégei böjt alatt, pénteken is ehessenek az éttermében. Ma, a Filet-O-Fish szendvicsek 25 százalékát nagyböjt alatt értékesíti a McDonald’s.