Újra célkeresztben a magyar piac

A Dairy Queen hálózatában többféle üzletformátum is elérhető a franchise partnerek számára. A DQ Kioszkok édességeket és fagylaltokat kínálnak elsősorban bevásárlóközpontok közönségének, míg a DQ Chill & Grill éttermek teljes menüvel és általában ”drive-in” lehetőséggel várják a vendégeket.
Hétfő
09.05.2016
Exkluzív lehetőséget kínál hálózatának magyarországi fejlesztéséhez a Dairy Queen, de a jövőbeli partnernek a zsebébe kell nyúlnia.
 

Mester franchise partnert keres Magyarországon hálózatának fejlesztéséhez az éttermet és cukrászdát egy koncepcióban egyesítő Dairy Queen (DQ). A Warren Buffet, amerikai befektető érdekeltségébe tartozó Berkshire Hathaway vállalat tulajdonában lévő márkához már több mint 6800 franchise étterem tartozik a világ közel 30 országában. A hálózat olyan partnert keres Magyarországon, akinek van tapasztalata a kapcsolódó ágazatok valamelyikében (vendéglátás, étel-ital kiskereskedelem, forgalmazás, stb.), és képes több étterem megnyitására is. A partnertoborzási folyamat során a hálózat kizárólagos képviseletét a PROFIT system nemzetközi franchise tanácsadó cég látja el Magyarországon.

A több mint 75 éves múlttal rendelkező Dairy Queen nem egy klasszikus amerikai étteremlánc, sikeresen különbözteti meg magát például a szokásosnál jóval szélesebb termékkínálatával is. Amellett, hogy a Dairy Queen éttermekben hamburgerek, hot-dogok, saláták és szendvicsek sorából választhatunk, a márka elsősorban édességeire építette hírnevét. Így a menü nem csak egy étterem, de egy cukrászda kínálatát is felsorakoztatja, és találunk benne egyúttal csavaros fagylaltokat, fagylalt alapú édességeket, süteményeket, desszerteket, gyümölcsturmixokat is. Egy másik fontos különbség a többi gyorsétterem lánchoz képest, hogy a Dairy Queen egységeiben pincérek szolgálják fel az ételeket, és az éttermek belső kialakításával is elsősorban a családokat és fiatalokat szólítják meg.

A Dairy Queen olyan partnert keres pénzügyileg erős vállalatok és vállalkozók személyében a magyarországi megjelenéshez és hálózatfejlesztéshez, aki képes a nyugati típusú és színvonalú szolgáltatás biztosítására, egy hatékony ellátási lánc kiépítésére Magyarországon, és jól ismeri a hazai piacot. „Legyen szó magánszemélyről vagy cégről, mi elsősorban olyan partnert keresünk, aki hosszú távon szeretne ezzel foglalkozni. A helyi piacismeret, tapasztalat és kiépített kapcsolati háló előnyt jelent, és természetesen szükséges a vállalkozói szemlélet és elegendő tőke megléte is” – avatott be egy korábbi interjúban Amir Kremer, a Dairy Queen fejlesztési igazgatója.

A mester franchise (Area Devlopment) szerződés 15 évre szól, amely további 10 évvel hosszabbítható. Az exkluzivitást, valamint a márka- és joghasználatot ellentételező belépési díj pontos összege a kizárólagos terület nagyságától függ. Az egyszeri belépési díj mellett a jövőbeli magyarországi partnernek minden étterem megnyitása előtt is kell egy franchise díjat fizetnie. A Grill & Chill típusú önálló éttermek esetén ez 35.000 dolláros (kb. 9,5 millió Ft), míg a kisebb alapterületű kioszkok, üzletszigetek esetén 15.000 dolláros (kb. 4,1 millió Ft) további kiadást jelent.

A Dairy Queen már több ízben is próbálta megvetni a lábát Európában, a ’90-es években Olaszország, Ausztria és Szlovénia mellett Magyarországon is nyitott éttermet a hálózat. Azonban akkor hazánkban (ahogy a többi európai piacon is) végül a kivonulás mellett döntött a vállalat. A Dairy Queen azóta többször is fontolóra vette a visszatérést, de erre, az öregkontinensen egészen tavaly áprilisig várni kellett. Egy évvel ezelőtt azonban a Dairy Queen – másfél évtizedes kihagyás után – visszatért Európába. A Lengyelországban megnyitott első európai étterem egy lazább (a piaci környezethez és helyi szokásokhoz igazított) koncepció, valamint a közép-európai expanzió zászlóshajója is egyben.