Csütörtök
2024.05.09.
Évről évre növekedést mutat a kiskedvenceket támogató piac, legyen szó ajándékokról, étkeztetésről vagy technológia innovációról, az állatartókra építve egyre több új biznisz jelenik meg.
 

A háziállat piac 2028-ra 20 milliárd dollárosra nőhet, ezt pedig főleg a házikedvencek életminőségét javító új eszközöknek és lehetőségeknek köszönhető. Csak Európában 90 millió háztartásban van négy (vagy több-kevesebb) lábú jószág, mely összesen kb. 113 millió macskát és 92 millió kutyát jelent a régióban. A ~750 milliós Európában ez azt jelenti, hogy majdnem minden 3-ik emberre jut egy háziállat.

Innováció a piacon

A piacot befektetőknek és franchise hálózatoknak egyaránt érdekessé teszi a gazdik és kedvenceik között kialakuló dinamika. Ha általános egészségi állapotot nézzük a legtöbb országban, jellemző a túlsúly, egészségtelen étkezés, mozgáshiány - állatok esetében viszont ez kevésbé igaz. Az állattartás pszichológiájának érdekessége, hogy a gazdik gyakran jobban gondoskodnak kis kedvencükről, mint saját magukról, baráti vagy akár családi státuszba is felemelik őket. Ez a kiváltságos bánásmód lehetővé tette az egészen hajmeresztő, prémium szolgáltatások elterjedését is, melyek a standard állatartáson túlmenve lehetővé teszik, hogy emberi szintre, vagy akár afelé is emelhessük az állatokat.

Előfizetés alapú szolgáltatások: az ún. "subscription box" kifejezés a régebben népszerűbb előfizetős magazinokhoz hasonlít, a különbség annyi, hogy nyomtatott kiadvány helyett a gazdik előre kiválasztott (vagy éppen véletlenszerű) összeállítást kapnak háziállat játékokból, jutalom falatokból, eledelből, kozmetikai eszközökből, stb. Kiemelkedő példa ebben a szegmensben a BarkBox és a Psi Bufet, de itthon is akad hasonló szolgáltatás.

Védelem és biztonság: a házikedvenc testi épsége miatt aggódó gazdiknak megoldást jelenthet, hogy már védő szemüveg is kapható a számukra - a legnépszerűbb ilyen néven futó márka a Doggles. De egészségügyi szempontból, merevítők és egyéb kiegészítők is kaphatók, melyek a "sportsérüléseket" hivatottak elkerülni, mint az emberek esetében.

Tréning: a kutyák esetében különösen népszerű az idomítás, amire a rohanó hétköznapokban nem mindig marad elég ideje a gazdiknak. Hasonlóan a virágzó oktatási szektorhoz, lassan egy egész külön piac alakul ki csak kutya (és macska) iskolákkal, ahol alapvető készségekre tanítják a háziállatot - pl. hogy ne ugorjon neki másoknak az utcán.

Luxus szálloda: utazás során, főleg távoli célpont esetén nem kézenfekvő a háziállatot magunkkal vinni, sőt nem is mindig lehetséges. Ezért a tradicionális háziállat szállodák mellé már luxus vendéglátó egységek is létrejöttek, ahol gurmé étrend mellett élvezhetnek változatos programokat a házikedvencek a gazdi távollétében.

Terápia: míg a korábban említett szegmensek elsősorban a gazdikat célozzák, addig a terápiás környezetben főleg olyan személyek alkotják a célcsoportot, akiknek terápiás kezelés miatt van szüksége háziállatokra. Kórházak mellett, idős otthonokban, de a pszichiátriai rendelőkben sem kizárható már, hogy szembe köszön velünk egy macska vagy kutya. Az állatterápia komfortos terápiát tesz lehetővé és segíti a páciensek kezelését egy barátságos környezetben, az olyan helyeken mint az idősotthonok pedig baráti kapcsolatot jelentenek az ott élőknek.

Kecske bérlés: itthon talán még kevésbé elképzelhető, de vannak zónák, ahol a fűnyíró helyett a földtulajdonosok kecskéket bérelnek, hogy legeljék le a zöld területet. A We Rent Goats esetében nagyobb nyájat is lehet bérelni, mely a pásztor felügyelete mellett - környezetkímélő és költséghatékony módon - gondoskodik a füves területről.

Tekintve a piac diverzifikációját és a felbukkanó újabb, érdekesebb koncepciókat érdemes a jövőben is figyelemmel tartani a szegmenst. A COVID óta különösen megugrott az érdeklődés a háziállattartásban. Az internet hatására is egyre több fogyasztó határolódik el a személyes találkozóktól, sokan távmunka végzése esetén már nem is kell, hogy elhagyják ingatlanjukat - ezek a trendek mind tovább erősítik a háziállattartás iránti igényt és így az ezekre épülő vállalkozások piacát.


SAJTÓKÖZLEMÉNY

népszerű a fórumban

Bemutatkozik a Zöld Planéta

Mivel a rendszerünkhöz különböző vezetői szinteken lehet csatlakozni, mindenki eldöntheti kinek mi a sok!Itt vannak alternatívák, amik a jelen gazdaságban már nincsenek és...

4 hozzászólás
utolsó 2013.08.24.
Bemutatkozik a Zöld Planéta

Nem attól lesz valaminek létjogosultsága, mert egyes emberek azt mondják róla, hogy életképes! Ettől több kell: Működést kell igazolni,mert az eredmények juttatnak valamit...

4 hozzászólás
utolsó 2013.08.24.
Bemutatkozik a Zöld Planéta

Válaszolok rendszergazdaként és programalkotókét! Ebben az el anyagiasodott világban egy bármilyen pozícióhoz csak szimplán pénzért is hozzá lehet jutni és kapcsolatokkal. A...

4 hozzászólás
utolsó 2013.08.24.
Bemutatkozik a Zöld Planéta

Hol vannak a hozzászólások, fórumozók? Ha ez perspektivikus, akkor mi ez a csend? Vagy túl sok az 5 millió+áfa? üdvözlettel Erdei Ferenc

4 hozzászólás
utolsó 2013.08.22.
Prémium autószerviz hálózat épül

Sajnos nincs és nem is lehet \"prémium autós\" definíció. A futóműnek, féknek, közlekedésbiztonsági alkatrészeknek még a régebbi gépjárműveknél is kivállóan kell működniük....

3 hozzászólás
utolsó 2013.06.25.
Ismét Paris Smile a Syma-ban

Tisztelt cím! Szeretnék tájékoztatást kérni az említett üzletilehetőségről! ombodieva@freemail.hu Köszönettel

1 hozzászólás
utolsó 2013.05.24.
Szépség és franchise

Tisztelt cím! Szeretnék részletes tájékoztatást az üzleti lehetőségről!ombodieva@freemail.hu  Köszönettel!

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.23.
Szépség és franchise

Érdeklődöm van-e lehetőség a részletes tájékoztatásra a következő elérhetőségeken: mariann05@freemail.hu +36-30-5830028

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.19.