Hova tart az oktatási szektor ma?

Trükkös Békák
Trükkös Békák / A magyar hálózat kis csoportos képzések mellett táborokat is tart
Péntek
2022.12.02.
A bizonytalan gazdasági és oktatási helyzetben egyre több tanár vált pályát, vagy indít saját vállalkozást - ezeket a trendekre épül egy magyar oktatási koncepció is.
 

Az elmúlt közel 3 évben joggal érezhették az emberek, hogy feje tetejére fordult a világ. A pandémiát egy háború, majd pedig infláció és romló gazdasági helyzet követte. Hajlamosak lehetünk rá, hogy saját helyzetünkből vizsgáljuk meg a jelenlegi állapotokat, de gyerekek nézőpontját már kevesen, néha még a szülők sem veszik eléggé figyelembe.

A koronavírus okozta lezárások és az online oktatás nem csak próbára tette a diákokat, de sok esetben maradandó károkat is okozhatott a fejlődésükben. Mindezen az oktatási szektor válságos helyzete se segített, így most egy általános átmenet figyelhető meg az állami szférából a privátba: a szülők egyre inkább napközis és iskolán kívüli programokra fizetik be gyermekeiket annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a változó világgal. Először olyan szegmensekben indult meg a mozgolódás, ahol az állami intézmények hiányosságot mutattak, a szülők szívesen küldték sport-, zene- vagy informatikai képzésre a fiatalokat - de a lelkivilágukra már kevesebb figyelem jutott.

Hosszan lehetne sorolni, hogy a közösségi média és a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet milyen negatív hatásokat ró a gyerekekre. Arra viszont, hogy mindezt hogyan lehetne orvosolni már kevesebb válasz adódik. Hasonlóan hiányos a piaci felhozatal, ha a kínálati oldalt vizsgáljuk: alig akad foglalkozás, amely lexikális tudás helyett fejlődéstani segítséget tudna nyújtani a fiataloknak. Egy képzett pszichológus terapeuta habár megoldást jelenthetne, sok háztartás - különösen a jelenlegi helyzetben - nem tudná ezt finanszírozni. Ebben a piaci résben kezdte meg működését a Trükkös Békák tanoda. Seres Helén a hálózat alapítója egyedi módszertant dolgozott ki mely a reflexmaradványok kisimításán, az idegrendszer érlelésén túl a fejlődéstani nagymozgásokra, finommotorikára, szociális magatartást segítő feladatokra, agyféltekéket átjáró mozgássora, valamint irányított légzésre, és speciális, a lazítást elősegítő meditatív gyakorlatokra épül. Mindennek célja, hogy a gyerekek egy barátságos, játékos környezetben tudjanak megbirkózni a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzettel.

A koncepció a pandémia és a gazdasági helyzet ellenére sikeresen tudott terjeszkedni. Számos tréner támogatása mellett további tanodákat tudtak nyitni országszerte. Ezt a fennálló piaci rés mellett a stabil pénzügyi háttérnek és a szektorban zajló átalakulásoknak is köszönhető. Egyrészt a tanári pályát elhagyó munkaerő saját lehetőség után kutat - ez sok esetben szakma váltást is jelent, de a legtöbb tanár hivatásaként tekint a foglalkozásra és legszívesebben folytatná is azt. Aki megengedheti privát megoldás után kutat, ezt a tendenciát is ki tudta használni a Trükkös Békák - így azon szakmabeliek akiknek rendelkezésére állt a tőke könnyen megtudták nyitni saját tanodájukat és önálló vállalkozásba foghattak. Mindez annak is köszönhető, hogy a koncepció alacsony tőkéből elindítható, csupán az óráknak helyet adó termet kell bérelni és a szükséges eszközök beszerzése után meg is kezdheti működését a tanoda.

Mindemellett a tanodavezetők saját bevételi forrásra tehetnek szert, hiszen a megtartott órákból, táborokból származó bevételek - a licensz díjat leszámítva - teljes mértékben őket illetik.

A hálózat jelenleg is keresi partnereit országszerte, hogy minél több gyerek számára elérhetővé tudja tenni a módszertant - és így segíteni mind a szülőket, mind pedig gyermekeiket a jelenlegi turbulens helyzet átvészelésében.


Franchise tanácsadó