Mik azok a szellem üzletek? És vajon velünk maradnak?

Gorillas
Gorillas / Üzleteikbe csak futárok és az ügyfélszolgálat léphet be, a vendégek csak online állhatnak sorban a kaszáknál.
Péntek
2021.10.22.
Mely országokban jelentek meg, miért és ami még fontosabb meddig?
 

A pandémiára sok és változatos válasz érkezett a vállalkozói szektorból, ennek a hazánkban kevésbé ismert egyik eredménye a „dark stores” (sötét áruházak). De mik ezek, és miben mások?

Talán a legnagyobb ilyen hálózat az angol Gorillas, mely a járvány alatt kezdte meg működését. A koncepció lényege, hogy belvárosi lokációkat alakítanak ki (általában alaksorokban vagy pincékben). Majd ebből a szellem konyhákhoz hasonlóan futárok szállítják ki a termékeket. Tehát, a felhasználó online rendel, majd 10(!) percen belül megkapja a rendelését. A 10 perc a Gorillas lényege, mivel az „üzletek” közel vannak a vásárlókhoz, a biciklis futárok pár perc alatt „bevásárolnak” a raktárban, majd elmennek az 1-2 km-re lévő vásárlókhoz. Egy ilyen szellem üzlet kis területen üzemel, pl. a 10 milliós Párizs lefedése 13 egységgel történik, mindegyik egy-egy néhány km-es kört fed le a hatalmas városban.

A pandémia alatt nem meglepő, hogy Gorillas vagy más hasonló hálózatok sikeresen működtek, de meddig maradnak, és ha maradnak hogyan formálják a piacot?

A siker nem csak a vásárlóknak volt köszönhető, ugyanis az utóbbi 1 évben jelentős befektetések érkeztek a szektorba, ennek köszönhető, hogy az előbb említett Gorillas már 8 ország 56 városában van jelen, több mint 100 egységgel. A forgalom a járvány alatt tetőzött, de egyelőre úgy tűnik, a pandémia nélkül is sikeresen operál a hálózat. 

A legnagyobb veszélyt a szellem konyhákra, üzletekre a futárok jelentik, elég csak a jelenlegi brit helyzetre gondolni, ahol üzemanyag hiány alakult. Sokan remélik, hogy a sofőrök visszatérnek korábbi munkájukhoz, az Uber például úgy számol, az elmúlt 1 évben kilépő dolgozók 90%-a visszatér a piacra, az igazi kérdés az, hogy mikor.


Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.