25 ezer dollárból 2800 egység

Egyedi arculat / A Jimmy John's egységek arculata jelentősen eltér a versenytársak egyhangú és unalmas éttermeitől.
Péntek
2020.02.21.
Hogyan építette fel mindössze 25 ezer dollárból Jimmy John Amerika egyik legnagyobb szendvics hálózatát?
 

Mindössze 19 évesen nyitotta meg első egységét Jimmy John Liautaud, Charlestonban (Illinois) 1983-ban. Középiskola elvégzése után édesapja katonának szánta, ám Jimmy nem tudta magát elképzelni a seregbe. Ezért egyességet kötöttek, ha az apjától kölcsön kapott 25.000 dollárból egy év alatt sikeres vállalkozást tud indítani, akkor nem kell belépnie a hadseregbe. Először hot dog standot kívánt nyitni, de arra nem volt elegendő ez a pénz, így egy szendvicsüzlet mellett döntött. A helyi egyetem szomszédságában indította el az első egységet, azt gondolta, hogy a diákok a legjobb célcsoport egy ilyen étterem számára. A koncepció egyedisége a kiszállítás volt, melyet mindössze 25 centért vállalta, ennek köszönhetően hatalmas népszerűségre tett szert a Jimmy John’s már az első évben, melyet 40.000 dollár profittal zárt. 1994-ig 10-re növekedett az egységek száma. Ekkor már 1 millió dollárt nyereséget termelt a hálózat.

Egy Pizza Hut átvevő biztatására döntött a franchise mellett Jimmy, amely egyből óriási siker lett, hiszen 2002-re 150 üzlettel gyarapodott. Itt egy évre megállították a terjeszkedést, mert a jól menő üzletek mellett, sok átvevő küzdött a túlélésért. Ezt az esztendőt a hálózat stabilitásának megteremtésére szentelte, illetve a nehézségekkel küzdő partnerekre koncentrált, a tulajdonos minden egyes Jimmy John’s lejárt személyesen és megvizsgálta, hogy mivel lehetne a bevételüket növelni. A konszolidáció hatalmas siker lett, a 70 rosszul menő egységből mindössze 7-et kellett bezárni, a többi étterem működését sikerült nyereségesre fordítani. Ezután magasabb elvárásokat támasztottak a csatlakozni kívánó vállalkozók felé.

2007-ben már az 500. egységet nyitották és 6 évre rá elérték a bűvös 2000-es számot.

A Jimmy John’s sikerének két kulcsa volt. Ez egyik, hogy előre megtervezett stratégia alapján kezdett el terjeszkedi, a meglévő üzemek környezetében, így kedvező feltételekkel és gyors szállítással tudta biztosítani a partnerei számára az alapanyagokat. A másik a szűkített termékkínálat, mellyel költséghatékonyabban működik, mint számos konkurenciája.

Ennek ellenére a hálózat egy kisebb válságba került 2014-2017 között. Ebben az időszakban minden évben csökkent az üzletek bevétele, mert széles körben elérhetővé vált a kiszállítás az amerikai piacon. Emellett a borzasztóan kompetitív amerikai szendvics piacon olyan óriásokkal kellett felvennie a harcot a Jimmy John’s-nak, mint a közel 25.000 étteremmel rendelkező Subway. Ám a hálózat túlélte ezt a krízis helyzetet is és tovább növekedett.

Ma már csak kisebbségi tulajdonos Jimmy John, 2019 októberében 1 milliárd (!) dollárért értékesítette a többségi tulajdonrészét az Inspire Brands (30.000 egységet, többek között az Arby’s és Sonic üzleteket üzemeltető) csoport számára, mindössze 35 %-ot és 16 szendvicsüzletet tartott meg.

A hálózat jelenleg 2800 üzlettel rendelkezik a Jimmy John’s szendvicshálózat és fontolgatja a külföldi piacokra lépést.


Partner keresés / A Jimmy John's minden egységében hirdeti, hogy további franchise partnereket keres.
Franchise tanácsadó

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.