Élményalapú és hatékony oktatási rendszer

A Helen Doron Oktató Központok életében törvényszerűen a szeptember-októberi tanévkezdés a legfontosabb, így a franchise értékesítések a kora nyári időszakra esnek, a nyári tanárképzések előtt, hogy a szeptemberi indulásra teljesen kész Oktató Központtal, koncepcióval nyissák meg a kapukat. A nyári időszakok a táboroztatással telnek, ma már – lehet mondani – a legszínvonalasabb angol nyelvi nyári tábort ajánljuk országszerte.
Hétfő
2019.07.08.
Csupán néhány olyan terület maradt, ahol még van lehetőségünk új franchise partnerekkel való együttműködésre” - hamarosan kiteheti a ”megtelt táblát” a hazai HDE franchise.
 

A Helen Doron Csoportot az idei évben a legjobb gyermekoktatási franchise-hálózatnak választották. Mi az, ami megkülönbözteti a Helen Doron márkát a versenytársaktól?

Valóban, a Helen Doron English a világ oktatási rendszerei közül a legnívósabb nemzetközi elismeréseket gyűjti be, így például az említett 2019-es nemzetközi franchise-díjat, melyet a ’Global Franchise Magazine’ szponzorált, és a kiválasztást nemzetközileg elismert franchise-szakértők végezték. A nyertest széles szempontrendszer figyelembevételével választották ki, mely során díjazták a márkanév nemzetközi ismertségét, a franchise-partnerek támogatását, a marketing tevékenységet, és azt, ahogyan a hálózat előmozdítja a nemzetközi franchise-hálózatok fejlesztésének ügyét.
A Helen Doron Oktatási Csoport berkein belül 35 év alatt több mint 3 millió gyermek tanult a Helen Doron módszerrel angolul. Magyarországon pedig felnőtt az első generáció, ahol a fiatalok 18 éves korukra felsőfokú nyelvvizsgával gazdagodtak, és mindezt egy jól felépített, hatékony oktatási módszertannal, élvezetesen, nem túl nagy energiaráfordítással érték el. Ráadásul nem csupán az angol nyelv területén szereztek ismereteket, de kivételes és egyedülálló értékrendszerrel is megismerkedtek, melyben a fenntarthatóság, környezetünk és a másság megismerése és védelme alapvető érték.

 

A 15 éves magyarországi hálózatfejlesztés eredményeként ma már 70 franchise partner vezetésével országszerte 120 helyszínen folynak Helen Doron képzések. Maradt még szabad terület új franchise partnerek számára?

A lefedettségünk évekkel ezelőtt elérte azt az optimális szintet, amivel a leghatékonyabb és leggazdaságosabb működést elértük. Ezért csupán néhány olyan terület maradt, ahol még van lehetőségünk új franchise partnerekkel való együttműködésre. Ezek: Kaposvár, Nagykanizsa, Baja, Salgótarján, Mosonmagyaróvár, Ózd, Pápa, Ajka, Orosháza, Hajdúszoboszló és Hatvan.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a székesfehérvári területen 2018-ban újra megnyílt a Helen Doron English Oktató Központ, és idén május 31-én Helen Doron részvételével ünnepeltük az első születésnapját. Ezen alkalomból sajtótájékoztatót is tartottunk, és a jövőben a nyelviskola az önkormányzattal szorosan együttműködve kíván olyan programokat és projekteket kidolgozni, melyek új irányt mutathatnak a franchise rendszernek is.
A székesfehérvári terület mellett a déli régióban történtek területnövekedések, meglévő partnerek vásároltak új településeket, illetve idén a jászberényi régió is beindul.

 

Milyen előkészületekre van szükség, illetve milyen és mennyire hosszadalmas folyamatra számíthatnak azok, akik érdeklődnek a csatlakozás és HDE franchise partnerré válás iránt?

A franchise partnerré válás ma már 2 hónap alatt megtörténhet, amennyiben a jelölttel mindent át tudunk beszélni már az első találkozón, melyet üzleti terv megírása követ. Ehhez a mai napig szigorúan ragaszkodunk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a vállalkozás 4 évre előre megírt üzleti terv szerint kezdje működését, ezzel is biztosítva a stabil, kiegyensúlyozott vállalkozói környezetet és a megfelelő elvárások teljesíthetőségét.

 

Milyen elvárásokat támasztanak a HDE oktató központok helyszínével, kialakításával, stb. szemben?

A helyszínek jellemzően kétfélék lehetnek. Oktató Stúdiót a 20-30 ezer lakosú településeken lehet létrehozni, ahol egy nagyjából 20 m2-es oktató termet és egy hasonló méretű várót kell a legfrissebb arculatnak megfelelően felszerelni. Az ennél nagyobb (max. 100 ezer fős) területek esetében kettő, kb. 20 m2 méretű oktató helyiséggel, egy irodával és egy hasonlóan nagy, kb. 20-25 m2-es váróval kell az Oktató Központoknak a megfelelő arculattal berendezni. Ma már látszik, hogy 2-3 év alatt ezeket a helyiségeket jellemzően kinövik az Oktató Központok, így nem ritka az 5-6 oktató teremmel rendelkező Központ sem.

 

Általában mennyi idő után válik nyereségessé a franchise partnerek vállalkozása, illetve mennyi idő alatt térül meg a befektetésük?

A különböző koncepciók, helyszíni adottságok és egyéb változók miatt ez a kérdés a mi esetünkben nem válaszolható meg jelentős torzítások nélkül. Átlagosan 2-3 év után térül meg a teljes befektetés, annak függvényében, hogy a nyelviskola-vezető mennyi időt és energiát fektet franchise vállalkozása működtetésébe. Ugyanakkor találkoztunk már 1,5 éves megtérülési idővel is, ahol a vezető tűpontos üzleti tervét hatalmas lelkesedéssel és kreativitással valósította meg.

 

Milyen tervekkel, újításokkal vágnak neki a következő tanévnek?

A még lefedetlen területek értékesítése mellett terveink között új együttműködések szerepelnek önkormányzatokkal, állami oktatási intézményekkel, nagycsoportos tanfolyamok hangsúlyosabbá tételével, de legfőképpen a Helen Doron rendszeren belüli sikeres nyelvvizsgázók számát szeretnénk tovább növelni. Célunk az, hogy 500 diákunk tegyen egynyelvű és 250 diákunk tegyen államilag is akkreditált, sikeres nyelvvizsgát. Ezekhez a megfelelő Helen Doron programok bevezetése már idén szeptembertől megkezdődik. De továbbra is szeretnénk megőrizni az élményalapú, hatékony, kiscsoportos oktató rendszerünket, ezért a tanárképzéseink java része továbbra is erről fog szólni.


Mészáros Szilvia, a Helen Doron English magyarországi master partner Gyerekangol Kft. ügyvezetője