Franchise körkép: hódítanak külföldön a mobil éttermek
2023 januárja óta a cég 252 mobil pontot indított el, ami az idei év elejétől az összes street-food típusú nyitásának a 15%-át teszi ki.
A Dun & Bradstreet Poland elemzési adatai szerint 2023 januárjától kb. 1700 gasztronómiai pont jelent meg. A legtöbb az éttermi szektorban, 1000 egység, míg a leggyorsabb százalékos növekedési ütemet a mobil pontok mutatják, amelyekből kb. 400 új nyílt.
2022-ben csak a Sweet Gallery összesen 350 mobil pontot indított el különféle márkanevek alattj. Ugyanakkor az elmúlt év a Bafra Kebab márka számára a látványos növekedés időszaka volt. 2022 januárjában 100 ponttal rendelkezett, jelenleg pedig 360 egységgel. Csak 2023 júliusában és augusztusában a Sweet Gallery 144 franchise szerződést írt alá.
"A mobil gasztronómiai koncepciók megfelelnek a jelenlegi inflációs és új fogyasztói kihívásoknak. Manapság ritkábban járunk étterembe, és jobban megünnepeljük ezeket az alkalmakat. Nálunk viszont olcsóbban, gyorsabban és ugyanolyan ízletesen lehet enni, mint egy étteremben. És ezt várják el az ügyfelek." - mondja Katarzyna Krzemińska-Malon, a Sweet Gallery marketing és PR menedzsere, amelyhez a Lodolandia & Kołacz na Okrągło, a SiGelato és a Bafra Kebab márkák tartoznak.
Széles portfólió, egyetlen rendszergazda alatt
A cég jelenleg 800 mobil egységgel rendelkezik, amelyek a Lodolandia & Kołacz na Okrągło (mely pl. fagylaltokat, gofrikat, bubbe tea-t, kalácsokat, churrosokat és kávét árul), a SiGelato (mely a kézműves fagylaltokra koncentrál) és a Bafra Kebab márka alatt működnek. A cég továbbra is új helyszíneket keres. Már az 5 ezer lakosú településeken is érdekelt. A Sweet Gallery még az idei év végéig további 100 pontot kíván elindítani.
Krzysztof Olesiak, a Sweet Gallery igazgatótanácsának tagja szerint a mobil pontok lehetőséget kínálnak az áthelyezésre, ha egy adott helyszín nem felel meg az elvárásoknak, ellentétben az állandó éttermekkel. – "A mobil pontok fejlesztése egyszerűen biztonságosabb, és az egyes pontokba történő befektetés sokkal alacsonyabb" - ismeri el Krzysztof Olesiak.
A Bafra Kebab al-márka esetében a befektetési összeg 15.000 PLN, ami itthon kb. 1.3-1.5 millió forintnak felel meg.
Az egyszerű üzleti szabályokat olyan emberek számára dolgozták ki, akik gyorsan szeretnének szakmát váltani. A Sweet Gallery egy teljesen felszerelt, azonnal munkára kész utánfutót ad át a franchise átvevőnek. Előtte azonban intenzív ötnapos képzésen vesz részt, ahol teljes körű tudást kap az üzlet vezetéséről. Ennek köszönhetően nem kell tapasztalattal rendelkezniük a vendéglátásban.
A Sweet Gallery külföldön is folytatja a terjeszkedést az Ice & Roll és a Cake & Roll márka alatt. A pontok Romániában, Szlovákiában és Németországban működnek.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT
A gyors éttermek már nyugaton se olcsók
/2025.08.18.
Ha csak az utóbbi 10 évet nézzük az Egyesült Államokban, a McDonald’s-ban a termékek átlagosan ára megduplázódott, de a McChicken átlagos ára $1-ról $3-ra nőtt 2014 óta. Az infláció egyébként ugyanabban az időszakban 31% volt, tehát ezt követve csak $1,31-nek „kéne” lennie McChicken-nek.
Az év elején több mint 1500 étterem váltott tulajdonost, megkérdőjelezve az utóbbi 25 év trendjeit.
Hazánkban is keresi partnereit a hálózat, hogy 23 év után újra legyen Wendy’s az országban!
Interjú Brünner Istvánnal, a Gofrim franchise hálózat alapítójával
A Touch Coffee Smart Bar egy innovatív, teljesen automatizált önkiszolgáló kávézó koncepció, amely modern technológiával párosítja a minőségi kávé élményét. A franchise rendszer már Kanadában és az Egyesült Államokban is bizonyított, most pedig további terjeszkedésre készül.
legolvasottabb
Mennyibe kerül egy McDonald’s?
/2022.02.02.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
Spanyol gasztro-óriással a háttérben már a szomszédban jár az amerikai pizzérialánc. A magyarországi mester franchise jog is elkelt.
Miben más a magyar piac és lesz itt valaha Amerika?
Egy újabb karantén esetén előnyt élvezhet a fogyasztók között ez az étteremtípus. Pontosan mi is a ’ghost kitchen’ lényege?
A nagy AI trendtől sok vállalkozás azt várta, hogy végre nem kell többet foglalkozni a munkaerő problémákkal és már tényleg csak az étterem konyhájába kell ember.
népszerű a fórumban
Az egymilliárd fontos határ
Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...
Az igazi sportbár hangulat
THE TILTED KILT... :)
Egészség és élvezet együttese
Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano
Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!
Négy az egyben
Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Kedves Zizu! További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!
Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise
Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.