Hétfő
2023.10.02.
Nehéz összeboronálni a tradicionális vállalkozásokat a modern vállalkozói környezettel. Egy grúz pékség mégis megpróbálkozott vele.
 

Általában a kézműves, tradicionális kínálatok halála a rendszeresítés. A franchise rendszerek velejárója a szabványosítás, ahhoz hogy a márka felismerhető és egységes legyen minden franchise egységnek ugyanazt a minőséget és (pékség esetén) ízvilágot kell nyújtania. A családi cégekből franchise hálózattá alakulás során a legtöbb márka így "veszti el a lelkét", így feláldozva a kézműves minőséget a gyártósor oltárán. Ezt az ördögi kört szeretné megtörni a egy grúz franchise koncepció.

Grúzia jelentős mennyiségben exportál bort és ásványvizet, a kivándorló lakosság nyomán pedig az utóbbi időben a kulináris különlegességeit is elkedte kivinni az országból, ennek köszönhetően egyre több grúz pékség jelent meg elsősorban a lengyel piacon, közülük az egyik legfrisebb a PURI.

A 2022-ben alapított hálózatnak jelenleg 6 péksége van Wrocław-ban, közülük kettőt franchise partner üzemeltet. A franchise egyesíteni próbálja a gyorsan elkészíthető kínálatot, mely ugyanakkor tradicionális alapanyagokra támaszkodva az eredeti ízvilágot is meg tudja őrizni. A saját fejlesztéseknek köszönhetően eljutottak odáig, hogy egy átlagos rendelést 3 perc alatt össze tudnak készíteni.

A pékséglánc csak 2023-ban kezdte meg a franchiseként történő működést, de rögtön megpróbálnának betörni más piacokra is Lengyelországon kívül. Partnereik akár már 25 négyzetméteren is meg tudják kezdeni a működést egy pékkel és egy értékesítővel. A teljes befektetési igény átlagosan 30.000 euro, a franchise díj pedig 4.000 euro 4%-os royalty-val. Számításaik szerint a pékségek az első 6 hónap után nyereségesek.

Ennél persze nagyobb pékséget is lehet nyitni, akár 60 négyzetméteren 4 fős személyzettel, 50.000 eurós befektetés, 8.000 eurós franchise díj és hasonlóan 4%-os royalty díj mellett. A legnagyobb opció 120 négyzetméter, 5 fős személyzettel és 70.000 eurós tőkeigénnyel, melynek a franchise díja 10.000 euro.


Franchise tanácsadó

BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT

A prémium pékségek francia ősatyja /2024.09.03.

A baguette és croissant után nem meglepő, hogy az egyik ikonikus pékség hálózat Franciaországban indult. Mára viszont már globális jelenlétre tett szert.

Franchise körkép: hódítanak külföldön a mobil éttermek /2024.07.23.

10 év után 800 egységet nyitott és 20%-os piaci részesedést szerzett a lengyel gasztro szektor kültéri szegmensében a Sweet Gallery.

Miért nincs Wendy’s Európában? /2024.07.16.

A 2000-es évek elején szinte minden európai országban jelen volt a hálózat, Németországban a Benelux államokban, sőt még hazánkban is. Akkoriban több problémával is küzdött a franchise óriás, hiszen az új piac teljesen más elvárásokat támasztott a hálózat elé. Amikor 2002-ben kivonult a Wendy’s Magyarországról az volt a közvélekedés, hogy drágább versenytársainál, és ezért nem tudta elérni a kívánt forgalmat.

Franchise körkép: Kerekes fagyi /2024.05.24.

Egy érdekes gasztro lehetőséget kínál a Bike Cafe mely az Ice Cream almárka alatt kerékpáros modelljében fagylalttal hódítaná meg az utcákat.

Hogyan trükköznek a vásárlókkal az étteremláncok? /2024.05.02.

Tavaly év végén már felreppentek a hírek miszerint hazánkban is megnyílhat végre az első Five Guys. Ennek apropóján is érdemes belenézni, hogy milyen pszichológiai trükköket alkalmaznak a franchise hálózatok, különösen az éttermek, hogy jobban hozzáférjenek a pénztárcánkhoz.

népszerű a fórumban

Az egymilliárd fontos határ

Tisztelt Szerkesztoseg! Szeretnem felvenni a kapcsolatot a Costa Coffee magyarorszagi franchise partnerevel kavezo nyitasa temakorben. Tudnak ebben segiteni szamomra?...

1 hozzászólás
utolsó 2020.02.16.
Az igazi sportbár hangulat

THE TILTED KILT... :)

1 hozzászólás
utolsó 2016.08.22.
Egészség és élvezet együttese

Augusztus elsején megnyitott a Chillbox, Görögország legnagyobb joghurtbár hálózatának második magyarországi egysége is, a budapesti Aréna Plázában.

1 hozzászólás
utolsó 2014.08.02.
Tovább hódít Budapesten a Vapiano

Már az utolsó simításokat végzik a WestEnd-ben, végül holnap nyitja meg kapuit az új étterem!!

1 hozzászólás
utolsó 2013.11.07.
Négy az egyben

Egy érdekes videó interjú, amiben két Villa franchise partner is megszólal: http://www.youtube.com/watch?v=LQexDaZ9p7c

1 hozzászólás
utolsó 2013.10.24.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Kedves Zizu!   További információkat talál a franchise katalógusban - http://franchising.hu/franchise/30/my-culture/ - ahol többek közt megtalálja az angliai...

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Kávézó vagy Kioszk? Is-is!

Lehet bővebb információt kapni az üzleti lehetőségről? Köszönöm!

2 hozzászólás
utolsó 2013.07.15.
Jövőre indul a Fröccsbusz franchise

Szeretnék részletes információt kapni balatoni szezonális működtetéshez a Fröccsbuszról.

2 hozzászólás
utolsó 2013.05.21.