Tőkétől és ambíciótól függően / Lehetőség van akár mester, akár pedig franchise signel-unit franchise partnerré válni
Péntek
2019.12.27.
Az Edukido tovább folytatja a terjeszkedését, ám - sok külföldi koncepciótól eltérően – nemcsak mester partnereket, hanem single-unit átvevőket is keresnek.
 

Amikor az első Edukido megnyílt Lengyelországban hamar kiderült, hogy ez érdekes és innovatív oktatási koncepciókra van igény nem csak a szülők, de a gyerekek részéről is. Annak érdekében, hogy a természet, a technológia és a tudomány világát közelebb hozzák a fiatalokhoz, a tanulást szórakoztatással ötvözték és workshopok sorozatát rendezték meg a világ egyik legismertebb játékával a LEGO kockákkal. A megjelenés utáni néhány évével, ma már az Edukido majdnem egész Lengyelországot lefedi, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a hálózat a franchiset választotta. Napjainkban több mint 60 Edukido központ működik a lengyel piacon.

A nemzetközi terjeszkedés a következő lépés, eredetileg mester partnert kerestek a külföldi piacokon. Időközben a tervek kissé megváltoztak. Mivel az egy egységes franchise iránt nagy érdeklődés mutatkozik, az Edukido úgy döntött, hogy megváltoztatja stratégiáját. Mostantól azok a vállalkozók, akik ilyen típusú vállalkozásként szeretnének és érdeklődnek a franchise iránt, egyedi licencet vásárolhatnak. A rendszergazda szerint ez mindkét fél számára előnyös helyzetet teremt, sokkal kisebb beruházással, és sokkal kisebb kockázattal. Az átvevő az első franchise-központ működtetésével teszteli a helyi piacot.

Egy franchise egység megnyitása három részből áll. Először egy belépési díjat fizetnek, amely annak a területnek a méretétől függ, amelyre a partner kizárólagosságot kap. Ez egy 20 000 lakosú területnél 700 eurót jelent, 4 200 eurónál pedig 120 000 lakosra terjed ki. A kezdeti beruházás második része a LEGO készletek beszerzése mindez további 3000 euró, ez az alapvető eszköz az Edukido műhelyekben. Valamint 350 euró, amelyet az átvevő a marketing anyagokra költ.

Természetesen ez csak egy a lehetőségek közül. Az Edukido továbbra is keres a mester partnert. Az átvevő ebben a helyzetben amellett, hogy saját tevékenységeivel pénzt keres, mester franchise díjakat is szed a partneritől, illetve lehetősége van a franchise eladására az ország egész területén. A mester partner részesedése a belépők díjaiból eléri a 75% -ot. Ugyanakkor az ilyen típusú engedélyek iránt érdeklődőknek sokkal több költséggel kell számolniuk. A LEGO készletek és marketing anyagok költségein túl a mester fedezi az összes szükséges anyag angol (vagy lengyel) nyelvre történő fordításának költségét, valamint egy egyszeri belépési díjat, amely a terület méretétől függően változik.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy Edukido partnernek?

Mester franchise esetén az Edukido elegendő tőkével rendelkező jelöltet keres, aki jól ismeri a helyi piacokat. A vállalkozói szellem és a vezetési készségek, az értékesítési és marketing tapasztalatok, az angol nyelvtudás és a kommunikációs készségek mind nagyon kívánatos tulajdonságai a jövőbeli partnereknek. A jelölteknél vezetői készségekre is szükség van. Előny, de nem szükséges feltétel, ha van tapasztalata a gyerekekkel való munka és a szülőkkel való kapcsolattartás terén.

Mi adja az Edukido varázsát?

A LEGO kockákkal ellátott kreatív műhelyek, amelyek ennek a koncepciónak a védjegyei. Noha a gyerekek a speciális LEGO készleteket használják a mindennapi tevékenységekben, valójában csupán eszköz vagy oktatási segédanyag, és a cél az, hogy a gyermekek a szerkezetek építésekor alapvető ismereteket szerezzenek a természet, a tudomány és a technológia világából. Az óra mindig egy olyan tevékenységgel kezdődik, amely ráirányítja a gyerekek figyelmét a vizsgált témára, például egy rövid videoklip. Az oktató ezután egy történetet épít a választott téma körül, és egy sor kérdést feltesz. A gyerekek különféle válaszokat adnak. Kísérletezés, beszélgetés és gondolkodás révén, a LEGO kocka segítségével. Nagyon fontos, hogy a tanulók ne kapják meg az utasításokat, hogy mit és hogyan kell csinálni. „Megpróbáljuk ösztönözni és fejleszteni a függetlenséget, így az oktatók nem avatkoznak be túl sokat a gyerekek munkájába. Feladatuk az, hogy ösztönözzék a gyermekeket a kreativitásra, a logikus gondolkodásra és ennek megfelelően valami létrehozására. „magyarázza az egyik oktató.

Ahogy a gyerekek a szerkezetükön dolgoznak, a tanító megpróbálja velük a legfontosabb következtetéseket levonni. Az Edukido műhelyeiben megvitatott témák nagyon szélesek, és lefedhetik a repülő tárgyakat, a megújuló energiákat, a világ térképeit, a gravitációt, a modern szállítást, a hidakat, az űrhajókat stb. Az órák az óvodások esetében általában egy vagy fél órásak. A termeket legfeljebb 10 gyermekből álló csoportok számára alakítottuk ki. Az Edukido központokon kívül workshopok is szervezhetők óvodákban és iskolákban.


Lengyelországtól hazánkig / Franchise partnereket keres az Edukido
Franchise tanácsadó