21. századi iskola franchise

Komplex üzleti csomag / A Maple Bear franchise együttműködés nemcsak egy licence megvásárlásáról szól, hanem a teljes koncepció adaptálásáról, beleértve az oktatási, tanítási stratégiákat, tantervet és legfőképp a kiterjedt képzési rendszert, ami nemcsak betanítást, de rendszeres továbbképzéseket is jelent.
Hétfő
2019.06.03.
A kanadai Maple Bear hálózatfejlesztésbe kezd Magyarországon és a régióban. Annak jártunk utána, hogy kikből válhatnak sikeres franchise átvevők, és ők mire számíthatnak?
 

Hogyan tanítsuk a gyermekek mai, egy példátlan ütemű szociális, demográfiai, gazdasági, technológiai és környezeti változások elé néző generációját? Ha a nemzetközi “Institute for the Future” (IFTF) szervezet előrejelzése szerint a 2030-ban betöltendő szakmák, munkakörök 85 százaléka ma még nem létezik, akkor az iskoláknak mit kellene tanítaniuk a gyerekeknek? Milyen oktatási rendszer tud választ adni a jövő kihívásaira?

A ’90- es évek közepén, Kanadában ezen kérdések mentén kezdtek el kidolgozni egy olyan tantervet, ami 21. századi készségeket stimulál és fejleszt. A korábbi, információátadásra alapuló oktatási módszertan helyett a kanadai rendszer a “megtanulni tanulni” módszerre helyezte a hangsúlyt, így olyan kompetenciák fejlesztése került előtérbe, mint a kritikus gondolkodás, kutatás, kreativitás, problémamegoldás, digitális és számítógépes ismeretek. A 15 éves tanulók műveltségét, képességét világszerte (így például Magyarországon is) vizsgáló PISA[1] mérésben a kanadai oktatási rendszer legutóbb a rangsor 5. helyén végzett, míg az OECD[2] szervezet rangsorában a 6. helyen szerepel – mindkét esetben az angol ajkú világ legjobbja.

Iskola globális diákoknak

A Maple Bear kétnyelvű tanterv és munkamódszertan bizonyított koncepciója évek óta terjed a kanadai piac és oktatási rendszer határain túl is. Több mint 380 óvodával, általános- és középiskolával, valamint több mint 40 ezer diákkal 17 országban, a Maple Bear az egyik leggyorsabban növekvő oktatási márka – egyúttal az ágazat egyik legnagyobb franchise hálózata az országok száma alapján.

Ez az oktatási rendszer a tavalyi évben Európában is megkezdte hálózatának fejlesztését, méghozzá a közép-kelet-európai (CEE) régiós master franchise partner megtalálásával. A Maple Bear CEE székhelye Bulgáriában került kialakításra, és Európa ezen felén, köztük Magyarországon lesz felelős az expanzióért. „Az a célunk, hogy egy biztonságos és stimuláló oktatási hálózatot építsünk fel a régióban, ami elhozza a kanadai kéttannyelvű módszertan legjobb gyakorlatait, ugyanakkor teljes mértékben megfelel a helyi szabályozásoknak és tantervi követelményeknek” – mondta el Yann Bidan, a Maple Bear CEE ügyvezetőigazgatója. Hozzátette, a Maple Bear már megkezdte helyi franchise partnerek toborzását Közép-Kelet-Európában, így Magyarországon is.

A Maple Bear iskolák és óvodák pozíciója elég specifikus. Ugyan ez egy egységes nemzetközi rendszer, a Maple Bear tagiskolákat minden esetben helyi oktatási intézményként regisztráljuk az egyes országokban, ami természetesen a helyi szabályozásokhoz való alkalmazkodást vonja maga után. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hivatalos helyi tantervet egészítjük ki a kanadai módszertannal és stratégiákkal” – részletezte az ügyvezetőigazgató. „Ez számos előnnyel jár. A helyi tanterv követésével iskoláink diákjai bármikor könnyen beilleszkedhetnek az országos oktatási rendszerbe, és iskolaváltás esetén könnyedén bekapcsolódhatnak általános vagy középiskolai képzésekbe. Ugyanakkor a kétnyelvű oktatás, a megfelelő készségek fejlesztése és a tanulás szeretete felkészíti őket arra, hogy egyszerre legyenek helyi közösségük kiemelkedő alakjai és világpolgárok is.

A nemzetközi iskolákba általában külföldi vagy jómódú szülők gyerekei járnak. Ezzel szemben a Maple Bear nemcsak ezen célcsoportoknak szól. „A kettős tanterv, valamint a kanadai identitás alapkövét jelentő kétnyelvűség és multikulturalizmus hagyatékának köszönhetően iskoláink mindenki előtt nyitva állnak. A Maple Bear egy prémium márka, de igyekszünk megfizethetőbbek lenni a konkurenciánál ebben a kategóriában. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy nem írunk elő franchise partnereink számára kötelező tandíjat, csak tanácsot adunk, de a döntés az övék a végső árak meghatározásakor” – jegyezte meg Bidan.

Nem a tapasztalat a legfontosabb

Üzleti, franchise oldalról vizsgálva a Maple Bear alapvetően két potenciális-partneri célcsoportot céloz. Ott vannak egyrészről a már működő óvodák és iskolák, amelyek újra terveznék, újra kalibrálnák koncepciójukat vagy általánosiskolai, esetleg középiskolai oktatással bővítenék tevékenységüket. Nekik azonban több speciális feltételnek is meg kell felelniük – ezek közül a legfontosabb a folyékony angol nyelvtudással rendelkező tanárok megléte. A potenciális franchise partnerek másik célcsoportját azon vállalkozók adják, akik korábban még ugyan nem dolgoztak oktatási területen, de erős ambíciókkal rendelkeznek az ágazat fejlesztésére vonatkozóan. „Üdvözlünk és támogatunk mindenkit, aki osztozik értékeinkben és szenvedélyes az oktatással kapcsolatban” – erősítette meg a régiós vezető.

Fontos kiemelni, hogy ez a fajta együttműködés nemcsak egy licence megvásárlásáról szól, hanem a teljes koncepció adaptálásáról, beleértve az oktatási, tanítási stratégiákat, tantervet és legfőképp a kiterjedt képzési rendszert, ami nemcsak betanítást, de rendszeres továbbképzéseket is jelent” – hangsúlyozta Yann Bidan.

A már meglévő, működő óvodák és iskolák számára egyszerűbb ennek az üzleti vállalkozásnak a megvalósítása, hiszen már eleve rendelkeznek hellyel, felszereléssel és szakmai személyzettel, így a szükséges befektetésük is jóval alacsonyabb annál, mint amikor ”nulláról” nyit iskolát valaki. „Ugyanakkor óriási figyelmet szentelünk a helyszínkialakításnak és a környezetnek, amiben a gyerekek cseperednek. Ennek egy biztonságos és ösztönző helynek kell lennie. A minőségbiztosítás mellett, attól függetlenül, hogy egy teljesen új iskola kialakításáról vagy meglévő átalakításáról van szó, igyekszünk optimalizálni a kialakítási költségeket amennyire lehetséges. De minden tanteremet ugyanúgy, a hálózati- és márkasztenderdeknek megfelelően kell kialakítani és felszerelni.

A teljes szükséges befektetés mértéke tehát egy relatív széles skálán mozoghat, ami leginkább az ingatlan méretétől és állapotától függ. Az induló beruházás, az egyszeri franchise licence megvásárlása formájában, 35 ezer euró. Fontos megjegyezni, hogy a Maple Bear első (és csak az első) magyarországi franchise partnere 50 százalékos díjkedvezményt hívhat le a licence díj árából, így a “leghamarabb ébredő” partner 17,5 ezer eurós indulóbefektetéssel számolhat. Minden egyes Maple Bear franchise licence tartalmazza egy oktatási intézmény megnyitásának jogát, legyen szó óvodáról, általános- vagy középiskoláról, esetleg mindháromról egyszerre. „A partnereknek nem kötelező a teljes spektrumot elindítaniuk, hanem nyithatnak például csak óvodát is. Tulajdonképpen ezt is szoktuk javasolni az elején, ugyanis ha egy óvodával indulnak el, akkor jóval kevesebb szabályozásnak kell megfelelniük, és több idő jut protokolljaink bevezetésére és alkalmazására. Az óvodához kisebb számú személyzetre is van szükség, az év bármelyik időszakában elindítható, bármikor biztosítható a gyerekek beiratkozása” – magyarázta Bidan.

Stabil támogatás a partnereknek

A Maple Bear franchise partnerek átfogó támogatási rendszerre számíthatnak az indulás előtt és az együttműködés teljes ideje alatt. „Ahogyan azt már említettem, franchise partnereink nemcsak egyszerűen megvásárolnak egy licencet, hanem egy globális hálózat tagjaivá válnak, ahol iskoláink által világszerte megszerzett tapasztalatot és kipróbált jógyakorlatokat használhatnak fel oktatási intézményük minél sikeresebb és nyereségesebb működése érdekében.” Az ügyvezetőigazgató hozzátette, a támogatási rendszer két fő területre bontható: akadémikusi-tudományos, valamint üzletviteli-marketing támogatás.

A tudományos támogatást a Maple Bear kanadai központjából biztosítják. A tanárok szakmai felkészültsége ugyanis az egyik kulcsfaktor az erős kanadai oktatásban. A jövőbeli tanárokat specifikus oktatási programokon keresztül pallérozzák, és komoly toborzás zajlik a legjobb középiskolás diákok körében, hogy a tanári pálya felé tereljék őket. „Mi ezt az ökoszisztémát replikáltuk, és létrehoztunk egy – 200 kanadai szakértőből álló – akadémikus csapatot, amelyik a világot járva biztosít kezdeti betanítást és rendszeres, éves továbbképzéseket az összes franchise partner minden oktatója számára. Emellett minden iskola rendelkezik egy számára kijelölt kanadai virtuális igazgatóval, aki személyesen felel a tanárok és iskolaigazgatók támogatásáért.

A tudományos támogatási rendszer keretében a franchise partnerek hozzáférést kapnak az online eszközökhöz is, amik tartalmazzák a részletes tanterveket (3 hónapostól egészen a 18 éves korosztályig), valamint egy működési kézikönyvet az iskola manageléséhez. „A curriculum számunkra egy “élőlény”, ami lélegzik és fejlődik, és amit rendszeresen frissítünk, kiegészítünk a kanadai oktatás legújabb jógyakorlataival” – jegyezte meg Yann Bidan.

Az üzletviteli támogatás biztosításáért a regionális master franchise partner, a Maple Bear CEE felel. A franchise partnerek elsőkörben kézhez kapnak egy üzleti tervet, valamint egy koncepció-adaptálási tervezetet is, ami segít a megfelelő helyszín és személyzet kiválasztásában, beiratkozási, felvételi stratégiák kialakításában vagy éppen a vészhelyzet-kezelés módjainak meghatározásában. „Az állandó üzletviteli támogatás tartalmaz támogatást marketing kampányokhoz, illetve a franchise partner teljeskörű hozzáférést kap videóanyagokhoz, közösségi média tartalmakhoz és egyéb reklámeszközökhöz is.

A Maple Bear Franchise már világszerte bizonyított, mint egy kiszámítható, biztos üzleti lehetőség. „Egy nemzetközi Maple Bear iskola se zárt még be vagy bukott el” – emelte ki az ügyvezetőigazgató. Yann Bidan hozzátette, Magyarországon a hálózatfejlesztési tervek számos óvoda és általánosiskola elindításáról szólnak, megteremtve a lehetőséget középiskolák megnyitásához a fejlesztések következő ütemében.

 

[1] PISA - Program for International Student Assesment
[2] OECD - Organization for Economic Co-operation and Development


Kipróbált franchise / A Maple Bear Franchise már világszerte bizonyított, mint egy kiszámítható, biztos üzleti lehetőség. „Egy nemzetközi Maple Bear iskola se zárt még be vagy bukott el.