Mindenkinek van egy története

Misszió és üzlet / 1998 óta a Kék Elefánt Kiadó vállalat missziója, hogy motiválja a gyerekeket az önálló, rendszeres olvasásra a személyesen nekik és róluk szóló könyvek segítségével. “Meg akarjuk mutatni nekik az írott szöveg varázsát. Mindezt egy természetes és békés módon saját önismeretük és érzelmi tapasztalataik alapján” – Marek Halfar.
Hétfő
2018.11.05.
A Kék Elefánt könyvkiadó 1998-ban úgy döntött, személyes könyvekkel felkeltik a gyerekek olvasás iránti szeretetét – a misszió most megérkezett Magyarországra. A franchise alapítójával beszélgettünk.
 

Húsz évvel ezelőtt a cseh Kék Elefánt (Modry Slon) kiadóvállalat talált egy módot arra, hogy élvezhetővé tegye a könyveket és az olvasást a gyerekek számára: személyre szóló könyvek megalkotásához és kiadásához fogtak. A gazdagon illusztrált, saját forradalmi rendszer alapján megírt olvasnivalók (melyekben az olvasó maga a főhős) az évek alatt kiegészültek további hangoskönyvekkel, illetve az oktatást és az olvasás szeretetének kialakulását támogató memória, logikai és problémamegoldó játékokkal. Az innovatív termékek iránti hatalmas keresletnek köszönhetően a vállalat hamar kidolgozta könyvkiadó-franchise rendszerét, melynek segítségével megkezdődhetett az expanzió a hazai (cseh) piac határain túl is. A franchise hálózatfejlesztés eredményeként a Kék Elefánt személyes könyvek már elérhetők Szlovákia, Lengyelország, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia után Magyarországon is. A franchise alapító-tulajdonosát, Marek Halfart kérdeztük a vállalat- és hálózatfejlesztés részleteiről.

A Kék Elefánt (Modrý Slon) könyvkiadót 1998-ban alapították. Hogyan telt az elmúlt két évtized?

Az elmúlt húsz évben volt jó pár olyan pillanat, amelyre mérföldkőként tekintünk. Azonban négy évvel ezelőtt teljesen újra gondoltuk az üzleti modellünket, és azóta sikerült igazán egy egyre erősődö ütemű, kétszámjegyű növekedési pályára állnunk. Kialakítottunk egy központi nyomdát, amit összekapcsoltunk a kiadóval. Így a személyes könyvek teljes gyártási folyamata – a történet alapgondolatától a végső termékig – egy tető alatt valósul meg. Ehhez igazított franchise rendszerünknek köszönhetően pedig képesek voltunk a nemzetközi expanzióra.

A franchise rendszer segítségével számos nemzetközi piacra “exportálták” a Kék Elefánt könyvkiadó-koncepciót. Hogyan néz ki a franchise együttműködés?

Egyelőre csak pozitív visszacsatolásokat kaptunk partnereinktől, akik, mint Master-Franchise licence tulajdonosok, értékelik az országos exkluzivitást és támogatási rendszerünket, melyeket biztosítunk a számukra. Így nagyobb figyelmet tudnak fordítani a web-áruház és az ügyfélszolgálat megfelelő működésére, a megrendelések teljesítésére. Mester partnereink elküldik számunkra a megrendeléseket, mi pedig legyártjuk, majd visszaküldjük a készterméket, azaz a személyre szóló könyveket, melyek kézbesítéséről ők gondoskodnak. Partnereinknek így nem kell külön raktárat, irodát fenntartaniuk, gyakorlatilag csak internetkapcsolat szükséges, miközben szép és hasznos termékeket forgalmaznak, hozzájárulnak az olvasás népszerűsítéséhez, végsősoron pedig a legfiatalabb korosztályok fejlesztéséhez.

Tervezik más, még meghódítatlan piacokon is a megjelenést?

Szeptember közepén aláírtuk a Master-Franchise szerződést magyarországi partnerünkkel, így – ugyan jelenleg még az előkészületi fázisban vagyunk – hamarosan indulunk Magyarországon is, amit izgatottan várunk.
Ezzel egyidőben Master-Franchise szerződést kötöttünk Bosznia-Hercegovinában is, illetve Portugáliában és Olaszországban járnak előrehaladott fázisban a tárgyalások. Hisszük, hogy még számos országban találunk további mester partnereket.

Hogyan zajlik a franchise átvevők felkutatása, hogyan találnak partnereket a külföldi országokban

Magyarországon és Bosznia-Hercegovinában mester franchise ajánlatunknak a Franchising.hu és a Franchising.rs szakmai franchise portálokon való bemutatásán keresztül találtuk meg perterünket. Szintén hirdetünk a Franchising.hu társoldalain azokban az országokban, ahol még nem vagyunk jelen. Végül, de nem utolsó sorban belső kapcsolati hálónkat (melyet más, a gyerekoktatás ágazatban végzett üzleti tevékenységünk során folyamatosan építettünk ki) is hasznosítani tudjuk.

Mik a jövőbeli célkitűzések a hálózat számára?

A célunk, hogy a következő öt-tíz évben egy olyan hatalmas európai kiadó-hálózatot építsünk ki franchise partnereinkkel együttműködve, amely a legmagasabb minőségű személyes könyveket és oktatást támogató játékokat kínálja a fiataloknak.