1) A jelöltek
Mint leendő franchise-átvevő, a te kötelességed, hogy utána nézz a hálózatnak és elolvasd az apróbetűs részt is, még mielőtt aláírnád a franchise szerződést. Ennek több oka is van, de a legfontosabb, hogy franchise hálózathoz csatlakozni több, mint "munkát választani". A vállalkozói-lét nem egy 8 órás munkaviszony; soha nem is volt az. Franchise átvevőként - és vállalkozóként - a munka a nap minden percében zajlik és a hétvége se jelent mindig pihenést.
Fontos, hogy megértsd és szeresd az iparágat, amelyhez csatlakozni tervezel. Tényleg éttermet akarsz üzemeltetni? Eleget tudsz az eszközökről vagy a munkafolymatokról ahhoz, hogy egy barkácsboltot nyiss? Esetleg szeretsz hajat vágni vagy divat tippeket adni egy ruhaboltban?
Egy jól eltalált koncepcióval az ember életre szóló vállalkozásba fog bele, amely egy kis helyi üzletből hosszútávon multi-unit (több egységes) mini-hálózattá nőheti ki magát a franchise átvevő keze alatt. Hosszútávon pedig akár családi örökséggé, vagy akár tőzsdei céggé is válhat. A McDonald's átvevők között például az Arcos Dorados néven futó franchise partner olyan méretűvé nőtte ki magát az étteremláncon belül, hogy tőzsdére is ki tudott menni, így ma McDonald's néven fektethetünk a rendszergazda márkájába vagy akár egyik partnere részvényeit is megvehetjük.
Rengeteg információ áll rendelkezésre arról, hogy melyek a legjobb és legrosszabb franchise-hálózatok, amelyekbe érdemes lehet fektetni, beleértve a különböző bukásokat és az üzletbezárások százalékos arányát is egyes esetekben. Hazánkban sajnos franchise törvény hiányában nem kötelezettek a hálózatok arra, hogy a negatív számaikat bárhol feltüntessék ezért a partner felelőssége, hogy ennek utána járjon, például azáltal, hogy lelátogatja a hálózat egységeit és megkérdezi a meglévő franchise partnerek véleményét.
Tipikus probléma például, hogy a hálózatok hanyagolják a területi kizárólagosságot a terjeszkedés gyorsítása érdekében, ezért például a partnerek egymásra nyitják az egységeiket így mindkét üzlet bevételét kannibalizálva. Ezt könnyen el lehet kerülni egy előzetes utánajárással.
BÖNGÉSSZEN A HÍREK KÖZÖTT

A KFC már több, mint 100 éves és több mint 70 éve működik franchise-ban mégis komoly változásokat jelentett be a hálózat.
A rendezvénynek a Jalsovszky ügyvédi iroda volt a házigazdája, akik üzleti reggelivel fogadták a résztvevőket.
Az elmúlt két évben a DODO szinte teljes egészében franchise-alapú működésre állt át Magyarországon: míg 2023 augusztusában 50%-os volt a franchise-partnerek aránya, ezt az értéket mostanra sikerült megduplázni.
Ha csak az utóbbi 10 évet nézzük az Egyesült Államokban, a McDonald’s-ban a termékek átlagosan ára megduplázódott, de a McChicken átlagos ára $1-ról $3-ra nőtt 2014 óta. Az infláció egyébként ugyanabban az időszakban 31% volt, tehát ezt követve csak $1,31-nek „kéne” lennie McChicken-nek.
Az év elején több mint 1500 étterem váltott tulajdonost, megkérdőjelezve az utóbbi 25 év trendjeit.
legolvasottabb

Magyarországon is elérhetővé tette franchise koncepcióját az amerikai székhelyű Popeyes Louisiana Kitchen csirkés gyorsétterem lánc.
A franchise, mint gazdasági forma több mint 300 szektorban van jelen, az éttermektől a fodrászokon át, az online oldalakig.
Bár hazánkban az amerikai óriás nem keres partnert, érdemes belegondolni milyen költségekkel is jár egy gyorséttermet üzemeltetni.
Spanyol gasztro-óriással a háttérben már a szomszédban jár az amerikai pizzérialánc. A magyarországi mester franchise jog is elkelt.
Egy újabb karantén esetén előnyt élvezhet a fogyasztók között ez az étteremtípus. Pontosan mi is a ’ghost kitchen’ lényege?
népszerű a fórumban
A Fornetti recept
A hazai piacon még mindig van potenciál új Fornetti-k nyitásához, mivel a gyorsan fogyasztható péksütemények iránti kereslet folyamatosan növekszik. A franchise...
Lengyel postacég lép a magyar piacra
Bővebb információt Jelinek Gábor tud adni, aki az Integer.pl magyarországi sajtókapcsolataiért felelős. Ő továbbítja majd kérdéseit a lengyelek felé. Ha további...
Pályázat mikrovállalkozásoknak
Spanyolok forgattak hazai LEADER-eredményekről! A „80 nap alatt a LEADER körül” program célja, hogy Európa 20 országába ellátogatva egy másfél órás filmet...
Hogyan legyünk jó főnökei önmagunknak?
Nagyon jó összefoglalót ad arról, hogy milyen is egy jó főnök. Meg vagyok elégedve vele; lényegre törő, tömör és hasznos egyben. Csak annyit tudok még mondani,...
Atipikus foglalkoztatás
április 23-án kerül megrendezésre a MuKi második kerekasztal beszélgetése és nyílt napja! Az egész napos esemény két részből áll, és a szakmában rendhagyónak...
Gyorsétterem - ki, mit ajánl?
Kinek milyen tapasztalata van valamelyik gyorsétterem lánc átvevőjeként? Az ilyen pozíciók általában nagy felelősséggel járnak, hiszen a gyorséttermek sikerének...
KKV-k piaci megjelenését támogató pályázat
A mai napon 3 pontban módosult a pályázati kiírás, amely a következőket tartalmazza: - A.6 - A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje; - D.2 -...
Erasmus ösztöndíj vállalkozóknak
Idén is várják azokat az új vagy már tapasztalt vállalkozókat, akik az EU-ban kis- vagy középvállalkozás tulajdonosai vagy működtetői, valamint azokat, akik...